Lunile de mai și iunie la o fermă eco sunt cu adevărat stranii. Pe de o parte e aproape vară. Totul este verde și înflorit. Totul crește. Dine toate părțile auzim ”Vine vara!”, ”A venit vara!”. Zilele sunt lungi, iar soarele fierbinte.

Și totuși, Natura nu se grăbește. Splendoarea și bogăția toamnei, cu multitudinea sa de produse, legume, fructe, care umplu sacoșele pentru clienții noștri – toate încă sunt departe în timp.

Luna mai e probabil cea mai grea. Nici cartofi, nici sfeclă, nici dovlecei, nici castraveți, nici roșii, nici morcov. Nimic nu a mai rămas din anul trecut. Nimic nu este copt în câmp. E cea mai săracă lună a anului, cât nu ar părea de straniu. Se numește ”Hungry Gap”, adică ”groapa flămândă”.

Imaginați-vă că nu mai există nimic din import și trebuie să consumați doar produse autohtone, la zi. Ferma noastră ar putea propune doar câteva – frunze de salată, ridiche de lună, ceapă verde, usturoi verde, spanac. Și căpșune. Multe căpșune, care încep să se coacă încă de la sfărșitul lunii aprilie, sub peliculă protectoare.

Sună bine și frumos, însă omul vrea să se țină sătul. Vrea și cartofi, și morcovi, și varză, și țelină, și roșii… Căci e cald afară și e vreme de picnic. Dar iată că Natura oferă prea puțin în luna mai. Deși destule verdețuri pentru energie și vitamine.

La lista noastră săptămânală de 12 legume pentru clienți, noi suntem nevoiți să cumpărăm majoritatea produselor de la angrosiștii care le importează din țările mai calde. Asta e realitatea.

Luna iunie devine un pic mai relaxată. În a doua jumătate apar primii cartofi noi, sfecla-baby și morcovul tânăr de sub pelicule protectoare, la fel și varza de primăvară, dacă avem noroc cu soarele și temperaturile de afară.

Iar la sfărșit de iunie, cu un pic de noroc, am putea avea și primele roșii crescute în parasolarii.

Căpșunele însă sunt în vârf de sezon, și cea mai mare problemă cu căpșunele este de a le vinde la timp. Fiind o cultură foarte și foarte gingașă, ele se culeg cu greu, în panerașe mici ca să nu le strivim, după care trebuie să le transportăm la distanțe scurte cât mai rapid, ca să ajungă la client proaspete și aromate. Nu e simplu. Dar ne salvează Festivalul Căpșunii pe care îl organizăm în ultima săptămână a lunii iunie. Atnci pregătim salate, limonade, înghețată și copturi cu căpșune – fapt ce ne ajută să vindem fructele de toate categoriile și calitățile. Vine lume multă, din sate, de la oraș și pentru o zi întreagă ferma noastră se transformă într-o împărăție a căpșunilor.

Pentru revista culinară Prosto Vkusno, Foto Eva Nemeth