Martie, 2016         Foto Eva Nemeth
Lunile martie și aprilie sunt cele mai captivante. Toate speranțele și șansele noastre pentru un an înainte se concentrează în aceste luni. Acum e timpul să comandăm toate semințele, să creștem răsadul, să pregătim toate parcelele, solariile și câmpurile, să scoatem tehnica, să facem curățenie în depozitele goale, să împrăștiem compostul în grădină.

Totul parcă se învârtește mai repede la fermă în martie și aprilie. Zilele sunt mai lungi, mai cu soare. Păsările sunt mai vesele. Narțișii înfloresc în primul lor an la ferma noastră, și-i putem vinde clienților noștri.

Din semănaturile de anul trecut avem pentru vânzare mixuri de salate verzi, praz, varză, pătrunjel, sfeclă roșie, napi, topinambur. Din cele recente deja putem culege spanac, ceapă verde și usturoi tânăr de primăvară.

Dar astea nu sunt suficiente pentru clientela noastră. Noi oferim 12 feluri de legume în fiecare săptămână. Ca să ajungem la cifra 12 în luna martie și aprilie este foarte dificil. Din produsele noastre avem doar cele enumerate mai sus – 7-8, uneori chiar mai puțin. Restul trebuie să cumpărăm de la angrosiști eco – cartofi, morcov, ceapă, vlăstari încolțiți, ciuperci.

Lunile de primăvară sunt cele mai dificile din punct de vedere financiar. Totul trebuie de cumpărat – și pentru un an înainte, și pentru moment. La ferme primăvara e anotimpul investițiilor. În spernața că aceste investiții ne vor răsplăti în toamnă.

Dacă vom avea noroc de un an bun, cu vreme prielnică și roade frumoase, această muncă din primăvară devreme va fi pe deplin meritată și justificată. Iar clienții noștri fideli vor avea parte de legume delicioase.

În cei 40 de ani de când existăm ca fermă eco, nu s-a întâmpalt niciodată să pierdem totul. Deși în fiecare an ceva nu se primește. Salvarea noastră este în diversitate – cu cât mai multe culturi crești, cu atât mai ușor va fi să păstrezi clientela.

Clienții noștri sunt cei mai fideli, și în ei și pentru ei se merită această captivație și această muncă continua.
Pentru revista culinară Prosto Vkusno