Recent am mers cu un grup de turiști locali la o fermă eco din nordul Moldovei. Dar asta e puțin spus.
Ferma eco, despre care scriu, este parte a mănăstirii Nașterea Domnului din Zăbriceni, Edineț.
Ferma eco de la mănăstire are unicul magazin on-line de vânzări directe de produse eco ”de la producător la consumator” Biocămara.md
ivanceaiBiocămara este unica marcă comercială din Moldova cu drept de a folosi sigla națională ”Agricultura Ecologică” pe produsele sale ambalate.
La mănăstire lucrează o linie de uscare și ambalare a șase ceaiuri de plante autohtone, cu certificat eco.
Citește mai multe despre ferma eco de la mănăstirea de la Zăbriceni AICI

 

 

Mai mult. Doritorii sunt bineveniți să rămână la fermă peste noapte, să ajute la lucrări, să stea câte zile doresc și să savureze din bucatele pregătite de călugări. Cantina mănăstirii, o sală mare, frumos amenajată și extrem de curată este deschisă si pentru prezentări și Master Class-uri gastronomice.
Citește AICI despre rețetele pregătite în cadrul evenimentului Picnic la Ferma Eco din 12 iunie.
Mai mult. Dintre cei 20 de participanți la Picnic, doar doi turiști cunoșteau localitatea și oferta localului, ca destinație turistică, gastronomică și spirituală. Fapt ce indică la o mare nisă pentru fermele autohtone să-și deschidă porțile pentru turiștii autohtoni. Noi prea des ne referim la turiștii străini, fără să ne obosim să atragem localnicii. La rândul său, moldovenii mai curând cheltuiesc o avere pentru vacanțe peste hotare, decât să exploreze propria țară.
Și nu în ultimul rând, vizitarea fermelor din Moldova, mai ales a celor Eco, care oferă ospitalietate și educație eco pentru vizitatori, este un pas înainte spre susținerea puținilor producători eco din Moldova. Mai puține ferme convenționale își vor deschide porțile sale pe larg, mai ales dacă sunt ”prinși” în ziua când stropesc grădinile și livezile cu otrăvuri. Nicio fermă de păsări și animale nu vor accepta vizitatori, din considerente de igienă, animalele fiind ținute în condiții jalnice, unde riscul de infecție e mult prea înalt (nu și la fermele eco, unde, după lege, animalele trebuiesc ținute în țarcuri exstensive, deschise, cu pășune, fapt ce elimină și riscurile asociate).
Deci, căutați ferme și producători eco din Moldova, care vă vor oferi o părticică din munca și viața lor.
Următorul Picnic la Ferma Eco organizat va avea loc la 14 august, la o livadă de migdale din raionul Ștefan Vodă. Abonează-te AICI la noutățile noastre, ca să vezi invitația la Picnic și să te înscrii în grup. Vezi AICI imagini de la Picnicul din 12 iunie

ecolocal-logoAcest articol a fost scris în cadrul campaniei EcoLocal – Campanie Națională pentru Promovarea Agriculturii Ecologice, susținută de către proiectul de caritate People in Need și Agenția Cehă pentru Dezvotlare și Cooperare.