Sau cum se păstrează zarzavaturile
Când trăiam în America aveam un frigider cât două dulapuri mari. Nu l-am cumpărat. Era instalat în apartamentul închiriat. Era un frigider ”standart”; mai mici nici nu prea vezi acolo. Păstram în el tot, de la pâine până la cutii de conserve, căci spațiu era peste măsură pentru noi, doi – trei –patru persoane, câți eram în casă.
Când am venit în Marea Britanie, la început nu aveam frigider de loc. Soțul meu, proaspăt însurat, nu avuse frigider în viața lui. Legumicultor fiind și vegetarian, mânca mai mult legume crescute chiar de el, iar puținele produse lactate (un pachet de unt, unul de cașcaval) și patru iaurturi vegane le ținea într-un dulap sub chiuvetă, margine cu peretele răcorit din spatele bucătăriei.
Eu venită din Moldova și din Americă, proaspătă gospodină nu-mi imaginam viața fără frigider. Dar a trebuit să mă conformez cu standardele locale ”fiind la Roma…” si am procurat un frigider din ăla mic, care încape sub masa de bucătărie, alături de mașina de spălat. Cu un congelator și mai mic, de 5 litri.
Și iată de 13 ani păstrăm produsele în casă, cu oaspeți și cu petreceri cu tot. În acești an am învățat arta stocării frigiderului, dar și a alegereii produselor care nu au nevoie de el.
Fiind ovo -lacto- vegetarieni minimaliști, produsele care trebuie să le pun la rece sunt acelaș pachet de unt (uneori – două, dacă pregătesc o coptură pentru desert), cele patru iaurturi vegane pentru Tolly (englezii sunt ai naibii de fixați în obiceiurile de ani de zile) și 250 grame de cașcaval maturat, care de fapt ne ține voie bună 2-3 săptămâni. Toate organice. Deci toate fără conservanți și necesită frigider, după mine (după Tolly, ar putea sta tare bine și în dulapul rece de sub chiuvetă).
În congelator țin să am la îndemână o pungă de 500 grame de mazăre congelată, un pachet – două de pătrunjel salvat de la fermă (aici in Anglia pătrunjelul nu crește încontinuu), și, pentru răsfățare deosebită, o cutie-două de înghețată organică Green & Black, a câte 400 grame.
Cam atât. Ah, da. Hummus pentru sandwich-urile de la prânz. Ăsta se înnăcrește rapid, dacă nu-l consumi în două zile. O cutie de 0.4l de lapte organic, pentru ceaiul meu de dimineață. O cutie de iaurt natural grecesc (desertul meu preferat), patru ouă de găină, pentru copturi eventuale, sau pentru ochiuri în weekend. Iarăși, toate eco, căci altfel nu se merită.
Mai deschid o dată frigiderul și găsesc măsline în ulei, o cutie de Tofu, o turtă pentru pizza și patru pite din făină integrală. De fapt astea toate puteau să stea și în dulap, dar avea să fie frigiderul cu totul gol.
Astea-s pe cele două policioare și pe rafturile de pe ușa frigiderului.
În cutia de jos, pentru zarzavaturi, stau verdețurile, pe care le primesc săptămânal chiar de la propria fermă – lătucă, kale, spanac, mangold, salate. Eu am învățat o lecție. Ca să nu rămân fără mâncare la sfârșit de săptămână, m-am abonat și eu, ca toți clienții noștri, la o pungă de legume. Și îmi primesc punga la timp, în fiecare zi de joi. Tot odată urmăresc și calitatea produselor ambalate de către lucrători, și le fac observații sau îi laud cu prilejuri deosebit de plăcute, cânt legumele ajung în cea mai comandabilă stare la mine, la consumator.
Dar ce mâncați??? mă veți întreba.
Mâncăm ca toată lumea. Pâine, pizza, muesli, cartofi, paste, orez, hrișcă, porumb, fasole, linte, bob năut, mazăre, bostani, roșii, castraveți, ardei, morcov, sfeclă, verdețuri (muuulte verdețuri), fructe, conserve. Și ce mai găsim prin frigider. Lista nu are margini.
Pardon, vroiam să scriu despre păstrarea legumelor de sezon, dar am ajuns în altă parte. Despre asta scriu data viitoare, promit!