Într-o lume cernută de goană după profituri și performanță, țesută de concurență, zidită între constrângeri, voluntarii vin la ferma noastră ca o mană din cer.

Să ne ajute. Să ne inspire. Să ne scoată din încurcătură financiară. Să învețe de la noi. Șă ne ceară disciplină și perseverență. Să ia cu ei ce avem mai bun și mai prețios, pentru binele lor de viitor.

Noi avem cinci-șase-șapte voluntari în fiecare an. Regula e de a se înscrie din timp pentru trei luni, să trăiască la fermă, și lucreze în rând cu toată lumea. Fără remunerare. În schimb fiecare voluntar beneficiază de experiență de muncă, de cunoștințe ecologice, de cazare gratis, legume gratis și 50 de lire la sfârșit de săptămână.

Majoritatea sunt studenți, de la masterat sau doctorat, și majoritatea vin din Germania, Olanda, Franța. Acolo facultățile impun practica în câmpul muncii, iar ferma noastră este perfectă pentru cei ce doresc să se lanseze în agricultura Eco.

Unii sunt profesionști din alte domenii – IT, medicină, finanțe, care doresc să evadeze lumea lor corporativă, să se apropie de pământ. La propriu. De obicei ăștea sunt atât de bine asigurați încât refuză cele 50 de lire la sfârșit de săptămână. Iar sârguința lor e uluitoare.

Alții sunt suferinzi de depresii, manii, crize de identitate și vin la noi pentru a se regăsi, sau pentru ași descoperi liniștea interioară, atât de deficitară în orașe. Oaza asta a noastră, atât de completă în autenticitatea sa, atât de neprihănită și curată, e ca un mediu curativ pentru mințile întunecate de probleme și confuzii.

Iar alții sunt antreprenori în sine. Cei care știu exact ce-și doresc în viitor – să crească mâncare curată pentru o lume curată. Fără chimicale, fără amăgeli…

Noi îi primim pe toți. Îi încurajăm și îi învățăm cum să creeze cât mai mult, folosind cât mai puțin și irosind și mai puțin. Le oferim puțin în sens material, dar le dăm șansa să ia cu ei tot ce-și doresc în sens profesional.

Scrisorile voluntarilor care s-au adunat cu anii pot fi puse într-o carte aparte. Sarah din Germania scrie că ”ferma este excepțională, și în loc minunat de lucru și de a învăța în câteva săptămâni”.

Francesco din Italia ne-a scris despre impresiile lui de lucru cu alți voluntari ”Șansa de a lucra alături de alți voluntari din lumea întreagă mi-a creat senzația de parteneriat și diversitate de idei. E atât de important să auzi idei noi, chiar dacă nu sunt realiste, oricum e util să le pui în perspectivă”.

Acelaș Francesco, în dorința sa de a fi cel mai harnic voluntar, a tăiat complet toate tufele de zmeură. Credea că sunt buruieni. După care, de frica ”șefului”, a uitat limba engleză…

Iar Fiona, profesoară de Yoga,  a fărîmat un depozit vechi, încercând să parcheze microbusul companiei. Și pe ăla l-a fărâmat…

Da, voluntarii cer disciplină, pregătire, facilități și răbdare. Însă dedicația, aportul și loialitatea lor depășesc orice pierderi eventuale.

Voluntarii sunt senzația de aer proaspăt și de suflare nouă în fiecare primăvară la ferma noastră.

Citește și alte povești de la ferma noastră