Murul (Rubus fructicosus) este un arbust peren din familia Rosaceae, destul de rezistent atât la temperaturi înalte cît și la cele joase. Este una dintre cele mai vechi plante medicinale cu originea în Orient.
În prezent se cultivă în Europa, Africa de Nord, America de Nord, Orientul Mijlociu.
Murul nu este o plantă pretențioasă, se întâlnește la marginea pădurilor, în poieni, în tufișuri, în lunci și de-alungul apelor curgătoare. Fructele se coc de la sfărșit de iulie până în octombrie.
Murele ne cuceresc prin aroma lor discretă și gustul dulce-acrișor, dar aduc și numeroase avantaje sănătății noastre prin conținutul mare de vitamine, minerale și antioxidanți.
Consumul fructelor au un puternic efect asupra imunității împotriva cancerului, au un rol important în detoxifierea ficatului, intărește sistemul osos, imbunătățește funcționarea aparatului digestiv, previne anemia. Deasemenea murele conțin substanțe active cu rol antibacterian, antiimflamator, antiîmbătrânire si antihemoragic, contractând vasele sângerinde.
Murele conțin o sursă importantă de vitamina C, E, A, calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6 ș.a.
În medicina tradițională murele erau folosite ca pansament pentru rănile deschise superficiale, dar și pentru vanatai. Mărturii asupra folosirii pomusoarelor in medicina dateaza din vremea lui Hipocrate.
Murele se consuma proaspete, congelate, uscate sau sub forma de dulcețuri.

Vezi rețete cu mure aici
Dacă ai o dulceață delicioasă de mure, prerzint-o la concursul Polonicul de Aur Ediția V pentru cea mai gustoasă dulceață din pomușoare.