Pe vreme ploioasă de toamnă acest desert fierbine se potrivește de minune. L-am pregătit azi seara pentru ai mei, folosind mere căzute în grădină și dulceața crudă a mamei mele, din coacăz negru.
Ingrediente pentru 4 persoane
5-6 mere medii, curățate, fără semințe și tăiate în 8 felii fiecare
50 ml apă
1/2 lingurițe de scorțișoară măcinată
o linguriță de zahăr vanilat
2 linguri de dulceață de coacăz negru
100 grame făină
50 grame fulgi de ovăz
100 grame zahăr
75 grame unt
20 grame fulgi de migdale
Metoda de preparare
Merele cu scorțișoara,  apa și zahărul vanilat se pun într-o cratiță și se gătesc la foc mediu timp de 5-7 minute, ca să se înmoaie. Se amestecă din timp în timp. Se scurge lichidul în exces și se toarnă într-o tavă mică de copt 20x20cm, fundul căruia e uns ușor cu unt.
Se adaogă dulceața și se amestecă ușor.
Se face aluatul în robotul de bucătărie, mestecând făina cu fulgii de ovăz, zahărul și untul. Se primește un aluat în formă de fărâmituri (”crumble”) care se toarnă peste fructele pregătite.
Se presară cu fulgi de migdale.
Se dă la cuptorul încălzit până la 200 grade C pentru 30 – 35 minute.
Se servește fierbinte, cu iaurt natural sau cu înghețată.

Această rețetă precum și altele folosind ingrediente eco autohtone va fi pregătită și prezentată pentru degustare în cadrul Teatrului Gastronomic ”EcoLocal Very Berry” la expoziția anuală Farmer 2016, în perioada 19-22 octombrie la MoldExpo, pavilionul 3.
Acțiunea face parte din cadrul Campaniei Naționale EcoLocal precum și a campaniei de promovare a pomușoarelor autohtone.
Parteneri: Proiectul de caritate People in Need, compania MGM, Asociația Obștească ”Pomușoarele Moldovei”, proiectul Acces la Piață și Îmbunătățirea Productivității de pomușoare” (AMIB) .
La fel în cadrul Farmer 2016, cu susținerea Partenerilor de mai sus va fi organizată ediția V a Concursului Național Polonicul de Aur pentru cea mai delicioasă dulceață de pomușoare. Particiaprea la concurs este gratis, pentru toți doritorii, iar detaliile și formularul de înregistrare pot fi accesate aici.

polonicul-de-aur