Comunicat de presă pentru difuzare imediată
A cincea ediție a concursului național pentru excelență în gastronomia artizanală POLONICUL DE AUR este dedicată dulceței de pomușoare și va avea loc sâmbătă, 22 octombrie la MoldExpo, în cadrul expoziției Farmer 2016.
Compania EtnoGastronomica continuă Campania de promovare și susținere a alimentelor și bucatelor artizanale, prin concursul național ”POLONICUL DE AUR
Ediția 5, sezonul de toamnă 2016 a invitat gospodinele și gospodarii din toată țara la concursul pentru CEA MAI BUNĂ DULCEAȚĂ DIN POMUȘOARE. Competiția este organizată în parteneriat cu Asociația Obștească Pomușoarele Moldovei și susținută financiar de către Proiectul Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață a Producătorilor de Pomușoare AMIB
La concurs s-au înscris 23 de participanți cu peste 40 de dulcețuri. Mostrele care vor fi prezentate pentru jurizare sunt atât tradiționale, cât și mai puțin obișnuite, cu idei inovative și sănătoase. Vom avea dulceață fără zahăr, deshidratată, crudă, din mure, afine, cătină, porumbrele, măceș, scoruș, cu adaosuri de miere, vin alb, flori de borago, și mutle altele. Juriul care se va întruni sămbătă 22 octombrie va avea o sarcină dificilă de a identifica un singur căștigător, căruia îi va fi oferită o ofertă comercială.
Relatează Tamara Șchiopu, organizatoarea concursului: ”În Moldova sunt mai multe concursuri naționale pentru vinuri, pentru business și pentru oameni de afaceri, însă nu este nici un concurs pentru produsele gastronomice artizanale.
Acest concurs vine să descopere produse de casă, inedite, cu potențial comercial, și să le dea un impuls pentru dezvoltare pe picior de antreprenoriat.”
Primele ediții ale concursului Polonicul de Aur au fost dedicate adjicăi, biscuiților de casă, ceaiurilor din plante. Câstigătorii s-au ales cu trofeie, diplome, cadouri dar și oferte de ași comercializa produsele în rețele de restaurante și cafenele din oraș.
Aprecierea produselor și premierea câstigătorului ediției a cincea va avea loc în cadrul expoziției naționale Farmer 2016 la MoldExpo, sâmbătă 22 octombrie martie, între orele 11.00 – 14.00, pavilionul 3.
Concursul Polonicul de Aur este promovat pe pagina de socializare FB Etno-Gastronomica și pe pagina web www.etnogastronomica/polonicul-de-aur
Înregistrarea la concurs s-a încheiat la 14 octombrie.
ENDS
Detalii pentru redactori
Concursul Polonicul de Aur este un proiect necomercial, axat pe promovarea bucatelor artizanale, desfășurat de către înreprinderea socială EtnoGastronomica în parteneriat cu organizații și companii din domeniu.
Compania EtnoGastronomica promovează alimentația sănătoasă, agricultura ecologică și metodele autentice de pregătire a bucatelor.
Asociaţia Obştească „Pomuşoarele Moldovei” are ca scop promovarea și dezvoltarea tradiției producerii de pomuşoare, şi stimularea consumului acestora ca produs ecologic, cu efecte benefice asupra populaţiei. Asociaţia își atinge aceste obiective prin promovarea tehnologiilor avansate, prin oferirea asistenţei în dezvoltarea afacerilor, promovarea unor politici din domeniu, marketing, cooperare etc.
Proiectul AMIB „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, finanțat de #HEKS/EPER Moldova, este planificat pe o perioadă de 3 ani și se va desfășura în 10 raioane ale Republicii Moldova: Ungheni, Călărași, Fălești, Telenești, Dondușeni, Soroca, Sîngerei, Briceni, Nisporeni, Orhei.
* Obiectivele proiectului:
1) Educația profesională și sporirea capacităților de producere și de acces la piață, precum și capacităților manageriale ale beneficiarilor;
2) Sprijin pentru pepinierele de pomușoare, cu scopul de a crește productivitatea și de a facilita promovarea și vânzarea lor;
3) Suportul irigării prin picurare, pre-răcirii și suport furnizorilor de refrigerare;
4) Suportul furnizorilor de materie primă pentru sectorul pomușoarelor;
5) Susținerea asociațiilor producătorilor de pomușoare;
6) Susținerea accesului fermierilor la piețele din sectorul pomușoarelor.

Pentru detalii, imagini sau interviuri, contactați Dna Tamara Șchiopu, [email protected], Dl Ghenadie Sandu [email protected] , Dl Sergiu Ipatii AMIB [email protected]