Dacă nu mai știți ce să faceți cu roșiile din grădină, eu vă propun acest sos picant pentru iarnă și pentru ocazii speciale, servit cu cașcavaluri delicate și pâine artizană. Toți oaspeții mei adoră asemenea sosuri din prima, și cred că e o opțiune bună pentru gospodine. Se pregătește foarte ușor și ține toată iarna.
Sosurile ”chutni” sau ”chutney” provin din India, și cu excepția condimentelor specifice (ghimbir, cardamon, scorțișoară, cuișoare) restul ingredientelor sunt tradiționale Moldovei – roșii, ceapă, usturoi, mere, pomușoare, oțet de mere, ardei, boia de ardei.
Ingrediente
500 grame ceapă roșie tocată mărunt
1 kg roșii tocate
4 căței de usturoi tocat
1 ardei iute tocat
4 cm rădăcină de ghimbir mărunțită, sau o linguriță de ghimbir măcinat
250 grame zahăr brun
150 ml oțet de vin roșu
5 semințe de cardamon (opțional)
½ lingură de boia de ardei
Metoda de preparare
Toate ingredientele se pun într-un ceaun si se fierb la foc mic mestecând frecvent, pină când se primește un fel de dulceață întunecată, aproximativ o oră și 20 minute. Tot lichidul se va evapora.
Se pune în borcănașe sterilizate și se închide.
Se păstrează la rece.
Din această porție vor ieși 3-4 borcănașe de 250-300 ml. Cu o etichetă cochetă, sosul ”chutni” paote fi oferit ca un prezent mai deosebit.
Vezi aici rețeta de Sos picant de mure ”chutni”

Sos picant de roșii