Vitalie Pintilei, gazda unui seminar pentru agricultori

Vitalie Pintilei, gazda unui seminar pentru agricultori

”Care ar fi sfatul Dumneavoastră către un agricultor începător?” – a fost întrebarea adresată unui fermier ecologic cu patruzeci de ani experiență practică.
”Să învețe de la alt fermier, cât mai mult posibil” a fost răspunsul.

În Moldova există mai multe mituri despre agricultura autohtonă.
Spre exemplu, că produsele moldovenești sunt ecologice de la sine, pentru că țăranii nu au bani să cumpere chimicale. Greșit. După abundența de chimicale oferite pe piață este clar că lumea le cumpără. Și nu doar fermierii profesioniști, ci chiar bunica și bunelul care își așteaptă nepoții pe vară. Ferme ecologice în Moldova sunt foarte puține, vre-o treizeci și cinci și numărul lor este în declin, dar asta e o altă temă de discuție.

Produse de la fermieri mici

Produse de la fermieri mici

Un alt mit este că numai fermele mari, ”performante”, cu mii și mii de hectare, cu tractoare și tehnică de ultimă oră pot satisfice necesitățile populației în alimentație. Greșit și asta. Este oficial stabilit, de către Organizația pentru Almentație și Agricultură FAO ONU, agricultura de familie rămâne forma predominantă de producere a mâncării – 70% din mâncarea produsă pe glob este oferită de către micul fermier și țăranii care sunt la autogestiune. Agricultura industrială încă nu a reușit nici să hrănească pe toți cei flâmânzi din lume, nici să scape de boli și dăunători prin ”revoluția verde” lansată încă în anii 50 cu chimicale. Pe de altă parte, micul fermier produce mâncare adevărată, și nu biodizel și furaje, și se hrănește și pe sine și pe semenii săi de la oraș.

Iain Tolhurst, fermier din Marea Britanie

Iain Tolhurst, fermier din Marea Britanie

Și alt mit moldovenesc, despre care e tema acestui articol , este că oricine poate fi fermier, că nu e mare scofală în a ara, semăna și recolta, și că e suficient să ai ceva pământ la dispoziție, un tractor și un credit de la bancă, ca să căștigi mult și repede.
E adevărat, agricultura nu cere neapărat studii universitare, deși în țări dezvoltate precum Germania fermierii sunt obligați, chiar dacă moștenesc fermele de la părinți, să ia licență la o facultate agricolă înainte să exploateze resursele naturale în posesie. Dar mai rar așa țări.
Iain Tolhurst, de la Tolhurst Organic Partnership Marea Britanie a lăsat școala de la 15 ani și de atunci toată universitatea sa agrară a constat în muncă asiduă la o fermă mare de vaci, apoi încercări, erori, corectări și succese în propria afacere cu căpșune și legume eco.
La ferma de vaci Iain a învățat cum nu trebuie să te adresezi cu animalele, cum nu trebuie să-ți bați joc de pământ. De atunci, refuzând să mai pună carne în gură, Iain a lansat o afacere horticolă. Iar simbolul Eco a fost cea mai longevivă încăpățânare a sa, demonstrându-și sie, dar și sutelor de voluntari care vin la el după lecții practice și cunoștințe fără manual, că este posibil să hrănești o lume din produse ecologice.

Învățăm de la alți fermieri

Învățăm de la alți fermieri

”Dacă mi-ar fi oferit cineva atunci ceia ce ofer eu acum tinerilor – stagii de 3-6 luni, în rând cu angajații mei, dar și discuții individuale pe teme de tehnologii, sunt sigur că nu făceam atâtea greșeli pe parcurs.
O altă șansă, ce mi-a lipsit cât eram tânăr era de a mă uni cu alții agricultori de seama mea în asociații și grupuri de susținere reciprocă, unde am învăța unul de la altul, prin greșeli și succese de sezon. Acum acest lucru nu mai e o problemă, și e bine că sunt aceste asociații. Numai fermierul ecologic cu experiență știe ce și cum să crești pe camp, ca să nu ai bătaie de cap cu bolile și dăunătorii. Numai el te va înțelege atunci când trebuie să reduci din așteptările de azi, ca să ai mai mult in viitor. ”
Voluntariatul și stagiile de sezon la fermele ecologice din toată lumea este accesibil și pentru începătorii din Moldova, depinde de limba de comunicare. Dar un program de voluntariat chiar în Moldova, ar fi o inițiativă minunată, demnă de susținere și promovare națională. Cu condiția că fermierii-gazdă nu vor privi idea ca una riscantă, ca nu cumva să li se fure secretele succesului său.

Voluntari la ferme eco

Voluntari la ferme eco

O condiție absolut majoră în succesul unui fermer, fie tânăr sau nu, este condiția de a fi deschis cu colegii tăi. Atunci când ai probleme, dar și atunci când ai succese – nu încerca să ascunzi aceste ”secrete”, pentru că vei pierde mai mult din izolare și singurătate pe câmpul tău minunat.
O asociație națională pentru agricultorii ecologici din Moldova, începărtori și nu doar, va fi creată în 2018, cu scopul de a dezvolta asemenea programe de instruire și susinere reciprocă.
Vor fi invitați toți doritorii – cei care produc, cei care intenționează să producă ecologic, dar și cei care doresc doar să cumpere aceste produse, prin asta susținând producătorul local și comerțul autohton.
Dacă Vă interesează o asemenea asociere, Vă rugăm să ne scrieți pe adresa noastră [email protected]
Acest articol a fost scris în cadrul Campaniei Naționale de Promovare a Produselor Ecologice EcoLocal 2017. Campania este desfășurată de către compania EtnoGastronomica, cu susținerea proiectului de caritate People in Need, Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare și USAID .

FB Eco Local_1