Gospodinele și producătorii autohtoni de pomușoare de la asociațiile Pomușoarele Moldovei, Bacifera, MoBerry caută idei noi pentru a adăuga valoare pomușoarelor recoltate. Acest sos poate fi pregătit din zmeura în surplus, sau de o calitate inferioară celei cerute pe piață.
Sosurile picante din fructe și pomușoare au la baza lor legume, ghimbir, ulei și oțet și se potrivesc perfect cu cașcavaluri maturate, afumături sau în sandwich-uri. Ele pot fi preparate si din fructe congelate, în toamnă târzie, atunci când vâltoarea recoltării a mai slăbit. 
Ingrediente
• 1 lingură de ulei
• 1 ceapă roșie tocată
• 3 căței de usturoi, tocați
• 1 cană de apă
• 1 gogoșar, tocat
• 1/2 cană de miere sau zahăr
• 1 buc. de ghimbir proaspăt, tocat
• 3 linguri de oțet de mere
• 1 ardei iute
• 1 ceașcă de zmeură proaspătă sau congelată
• Sare și piper negru proaspăt măcinat
Metoda de preparare
1. Încălziți uleiul intr-o tigaie sau cratiță.
2. Adăugați ceapa tocată si gătiți timp de 5 minute sau pînă când ceapa devine transparentă.
3. Adăugați usturoiul și gătiți-l pentru încă un minut.
4. Se adaugă apa, gogoșarul, mierea sau zahărul, ghimbir, oțet și ardeiul iute.
5. Adăugați sare și piper dupa gust. Lăsați la foc mic până când sosul se îngroașă, acest lucru poate dura 1 – 1.5 ore. Amestecați din cînd in cînd.
6. Odată ce sosul s-a îngroșat, adăugați zmeura și gătiți încă 15-20 de minute. Lăsați sosul să se răcească și apoi depozitați-l într-un borcan etanș în frigider. Se păstrează timp de până la o lună în frigider. După dorință, sosul fierbinte poate fi turnat în borcane sterilizate și sigilat pentru un termen lung de păstrare. Din această porție veți obține 2 borcănașe de 300 g.
Vezi aici rețeta Sos picant din mure