”Detox” a devenit o mantră. Un cuvând magic, poate cel mai la modă recent, pe care mai nimeni nu-l înțelege, dar cu care mai fiecare vrea să se asocieze cumva.
E ceva sofisticat, misterios, legat de figuri suple, piele catifelată și păr mătăsos. Și bani, probabil. Ceva care pare să fie doar pentru femei. Ceva care pare să fie din tinerețe, din reviste glamuroase, și dar ce treabă avem noi, la 50, cu detox-ul ăsta?
Noi avem deja copii mari, nepoți poate, soții ne iubesc așa cum suntem (în sfârșit!), suntem în plină menopauză, deci nu ne privește.
Dar iar și iar auzim ”detox aici”, ”detox acolo”, ”detox așa”, ”detox altfel” … Ne bate la cap cuvântul ăsta și ne întrebăm ”Să…, sau să nu? E pentru mine? Sau e prea târziu? E prea scump? Sau e posibil?”
Azi spargem stereotipurile.
”Detox” înseamnă detoxifiere. Înseamnă ceia ce face organismul de cînd ne-am născut. Zilnic. Prin kaka, pipi, asudare și răsuflare. Și, să fim de acord, toate astea nu-s doar pentru domnițele super-sexy. Nu doar ele fac ”k„ și ”p„. Nu doar ele miroase a sudoare și da, noi toate respirăm și eliminăm toxinele din organism. Cu sau fără figură. Cu sau fără cure detox. Cu sau fără bani.
Dumnezeu, sau Natura (care și în ce crede) ne-a creat astfel, încât organele noastre (pielea, plămânii, rinichii, colonul, ficatul) să pompeze din noi toxinele create din mâncat, băut și nedormit.
Dar cu anii, sau chiar de la naștere, sau din zel de efort, sau din exces de mâncare, aceste organe se isprăvesc poate mai greu cu sarcina sa.
Și iată aici are rost să înțelegem și să aplicăm ”curele detox”. Doar că! Noi nu putem detoxifia organismul. Noi putem doar ajuta organele care poate se isprăvesc mai greu, decît ar trebui, cu această funcție.
Vă dau un exemplu. Rinichii mei sunt ”înveliți” cu o ”plapumă de bule”, încă de când m-am născut. Or, cu timpul ei au început să cedeze sarcina lor de filtrare a toxinelor, care deci, la rândul lor, se acumulează în singe. Rinichii mei cedează lent, dar sigur. Și atunci eu am decis să-i ajut, să spăl eu cât mai multe toxine, ca să aibă rinichii mei mai puțin de lucru. O fi o explicație naivă, nu știu…

O metodă simplă și clasică este apa. Apa care spală rufele, cam tot așa poate spăla murdăria din organism. Patru litri de apă pe zi, plus legume și fructe, înseamnă 5.5 litri de urină, împreună cu multe toxine care de altfel ar fi rămas în mine.

fullsizeoutput_771

Emerald Detox

O altă metodă, un pic mai delicată, este sucul din iarbă de grău, sau de clorofilă sau de spirulină – tot ce-i verde vibrant și odată pătruns în sânge scoate cu sine toxinele acumulate. O linguriță de iarbă-praf pe zi e suficient. Eu o amestec într-un suc, tot verde, de kale sau mangold (în norod – frunze de sfeclă), castravete și kiwi, și-l dau peste cap de parcă ar fi un păhar de vin domnesc. Doar că e mai gustos. Ăsta este sucul ”Emerald Detox”. Ca să-mi fie mai captivant procesul, le-am dat nume elegante la toate. Propria marcă!.

A doua zi, fac un suc stacogiu ”Ruby Energy” cu sfeclă roșie, căpșună și

Ruby Energy

Ruby Energy

ghimbir. Atît de iute, cât pot eu bea. Vre-o doi centimetri de rădăchină de ghimbir. ”Să se simtă” zice soțul meu. ”Să distrug bacteriile rele din rinichi” zic eu. Când nu mai am căpșună, folosesc suc de aronia, sau pomușoare congelate.

Gold Immunity

Gold Immunity

A treia zi – suc auriu ”Gold Immunity” cu morcov, măr și curcuma. Să nu apuc inflamații.

Iar a patra zi, un soc alb catifelat ”Pearl Balance” cu rădăcină de țelină, prăsadă și câteva picături de Aloe Vera care va alcaliniza mediul acid din rinichi.

Pearl Balance

Pearl Balance

 

 

 

Și apoi o iau de la început – Emerald, Ruby, Gold, Pearl. Și tot așa, zilnic, religios, dimineața, primul lucru, de trei luni. Nu mă deranjază dacă întârzii undeva. Rinichii mei contează mai mult.
”Nu știu ce faci, dar continuă să faci, căci faci bine” mi-a zis medicul adineaori, când a văzut 4% ameliorare în funcția rinichilor mei. De juma de an încearcă să mă pună pe un medicament oribil și eu mă tot opun.
Nu a vrut să asculte despre rețetele mele, nici nu s-a dat cu părerea. Mă rog… doctorii tratează cu metode demonstrate științific, nu cu detox-uri în vogă…

Dar am prins această ”cură”, pe care eu singură am alcătuit-o, fără să plătesc, fără să mă lipsesc de bucatele mele preferate, fără să-mi schimb rutina zilei.
Și ea, această cură, se pare că lucrează pentru mine, numai pentru mine. Pentră că eu am ales ceva care îmi trebuie doar mie.
La mine sunt rinichii, la tine poate fi pielea, sau ficatul, sau altceva… Sau nimic!

Ascultă-ți corpul. Figura și vârsta contează mai puțin.