Karnivale este porecla acestui blog. Karnivale, sau carnevalle, sau carnaval înseamnă ”fără carne”. Aha, da: toate carnavalurile tradiționale se țin în săptămâna dinaintea Postului Mare, când va urma o perioadă ”fără carne”.

Și blogul nostru va fi unul ”fără carne”. Rețetele propuse sunt vegetariene sau vegane, adică de post sau cu lactate. Iar articolele și postările vor promova consumul redus de carne.

Ce are asta cu gastronomia tradițională a noastră? Are multe. În primul rând, străbunii noștri nu au prea mâncat carne. Pentru că nu prea era. Pentru că clima Moldovei niciodată nu a fost prielnică pentru carne. Oi și capre – da. Dar pentru lapte și brânză. Astea pasc liniștite și pe dealurile însetate în plină vară, nu-s prea pretențioase. Niște păsări acolo – tot. Crescute din primăvară, încetițor, și tăiate abea în toamnă, cu grijă și cu măsură să ajungă măcar până în Câșlegi. Purcei – mai rar. Câte un godac pe la gospodarii mai norocoși, sacrificat de Crâciun și împărțit în bucâți mici, să ajungă și pentru masa de Paște. Dar carne de vită, de vițel, salamuri, pastrame, jamboane – astea nu. Doar la nord mai ținea lumea câte o vacă, și asta pentru că iarba e mai mustoasă acolo, și aveau ce să pască. Dar nu gustau din carne, caci era mai prețios animalul pentru lapte, smântînă și unt.

Carnea era savurată rareori, cu ocazii anume, câte puțin, să ajungă la toată lumea. În rest – porumb, mei, mălai, cânepă, nuci, semințe, fructe, legume, dovleci, fasole, linte, năut, murături, produse din cules. Toate ”super produsele” de azi, căutate și întrebate de cei care doresc să fie mai sănătoși.

În al doilea rând, gastronomia tradițională evlavioasă, respectând toate zilele de post, are la dispoziție doar 184 zile din an când se permite să consumi carne. Restul sunt zile de post. Iar praznicurile trebuie să fie de post chiar și în Săptămâna Mare.

Eu nu sunt religioasă, dar mă fascinează tradițiile gastronomice și originea lor, fie ele și de prin canoanele bisericești. Mă fascinează rostul acestor tradiții în identitatea noastră națională și, chiar mai mult, lecțiile pe care le putem învăța de la ele. Lecția de a mânca cu măsură. De a mânca împreună. De a mânca după sezon. De a mânca din ceia ce îți oferă Natura la tine acasă…

Acest blog Karnivale e despre mâncarea delicioasă. Despre cei care o cresc. Despre cei care o gătesc. Despre cei care o savurează. Acest blog e despre tine.