26 iulie 2013

Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de seminte.

Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, caci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a pasteuriza sucul.

Între timp umpleţi borcanele de 3 litri sau de 1 litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă, şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute, sau pînă când este gata sucul. Apa fierbitne va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Daca doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi ca roşiile, mai ales cele măşcate s-au înfierbântat suficient.

Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe , şi tot felul de alte gustoşenii.