Fructele citrice de obicei sunt „învelite” într-o peliculă subţire de ceară, pentru păstrare. Ca să înlăturaţi această peliculă, înmuiaţi fructele în apă fierbinte cu săpun, timp de 10-15 secunde, apoi ştergeţi-le viguros cu un prosop de bucătărie.
Ingrediente pentru 2 kg
·2 kg mandarine mărunte,„clementine”, de dorit cu tot cu frunze
·1 kg de zahăr
·doi litri de apă
·5 cm rădăcină de ghimbir
·olinguriţă de cuişoare
·o frunză de mandarin
·două borcane de un litru
Pentru fiecare borcan x 2
·douăcuişoare
·câțiva fulgi de ghimbir ras măşcat
·250 ml dedivin
·frunze de mandarin
Metoda de preparare
1.Mandarinele se împung în câteva locuri cu un vârf de cuţit.
2.Rădăcina de ghimbir, cuişoareleşi frunza de mandarin se leagă într-o punguţă de tifon.
3.Într-o cratiţă de inox se pune zahărul, apa şipunguţa cu mirodenii.
4.Se fierbe timp de cinciminute, apoi se adaugă mandarinele.
5.Se ţin la foc mic timp de o oră, până când se înmoaie.
6.Fructele se scot din fiertură şi se aranjează în borcanele curate, împreună cu celelalte mirodenii pregătite.
7.Siropul se fierbe rapid timp de 10 minute, apoi se lasă să se răcească un pic.
8.Borcanele se umplu pe jumătate cu divin, apoi se adaugă sirop până la vârf şi se sigilează.
9.Mandarinele vor fi gata peste o lună, iar cu timpul gustul lor doar se va perfecţiona. Pot fi păstrate până la doi ani.
Mandarinele în divin prezintă un desert superb, dacă sunt servite cu îngheţată sau cu frişcă bătută.