Martie, 2015
Postul Mare e încă la tema zilei. E încă marea încercare pentru gospodinele care doresc din tot sufletul să postească, dar nu știu ce să cumpere și ce să gătească pentru cei dragi. Mai sunt 2 săptămâni de ”chin”.
La Târgul de Post VEGAN SHOW din 22 martie noi am venit cu o serie de idei, soluții și inspirație pentru toți cei care nu doar doresc să țină postul, dar se ambiționează să mănânce sănătos și gustos, să gătească din produse locale și de sezon și să învețe de la profesioniști cum se gătește în mod echilibrat și pe buzunarul fiecăruia. Un sumar scurt Vă oferim mai jos.
Producătorul Autohton
Dacă la prima ediție abea de am adunat 18 standuri, cu chiu cu vai i-am convins pe producători să vină să vândă la târg, mai ales gospodinele care au ascunse prin cămarele lor bijuterii adevărate din produse de post, apoi anul acesta eram noi acostați de doritorii de a vinde la târg. Mai ales că noi am invitat doar producători autohtoni, mici și mijlocii, și gospodine locale. Și gospodari, binîneles. Am avut peste 50 de tarabe ale producătorilor locali.
Gama produselor oferite a depășit orice imaginație, pentru ”cea mai săracă țară din Europa”, în luna martie. Am avut de la murături și sosuri artizanale, pănă la condimente de casă, copturi de post, uleiuri, mirodenii, făină, cereal, tot felul de fasole de soiuri vechi, lapte vegetal din migdale, produse apicole, salate marinate, coctailuri nealcoolice, etc etc.
Împărații show-ului însă au fost producătorii de vlăstare verzi, semințe încolțite și suc din iarbă de grău. Atât de aglomerat era la standurile lor, încât nici nu am reușit să mă apropii să urmăresc și eu discuțiile de acolo și impresiile cumpărătorilor. Iată ce ne-a scris o vizitatoare de la târg: ” Vă mulțumesc că ați strâns toată lumea bună grămăjoară. Mai ales, acești mici producători de uleiuri, semințe, sau cei cu sucul din iarbă de grâu și germeni”.
Consumatorul autohton
Vizitatorii Târgului de Post nu au venit neapărat să găsească ceva ”mai ieftin”. Nu ăsta a fost profilul vizitatorului, nici Postul Mare parcă nu era motivul cel mai important. Oaspeții Târgului au fost cei care se gândesc la sănătatea sa, și la relația între alimentație și sănătate. Au venit să descopere produse noi, sănătoase și autohtone. Au venit să susțină producătorul local, iar absența importurilor la eveniment i-a făcut să se simtă mai acasă la ei. Au venit să se inspire de la bucătarii profesioniști, și să învețe de la specialiștii în domeniu. Au venit să se revadă cu prietenii și să petreacă o zi mai deosebită.
Copiii puteau fi lăsați în supravegherea voluntarilor care știau cum să-i animeze și cum să-i facă să învețe legumele și să le mănânce. Atelierul ”Mutrișoare din Legume” a fost deosebit de popular printre copii si părinții lor.

Ziarul Național