Mai, 2015
Primăvara asta am observat pe piața moldovenească o cultură mai nouă în gastronomia noastră – sparanghelul.
Deși este o cultură antică și răspândită în toată lumea, iată că în R. Moldova acesta este mai mult o raritate, probabil cauzată de izolarea recentă a țării și de specializarea agriculturii autohtone către piața rusească, care la fel nu prea cunoaște sparanghelul.
Dar lumea mai pleacă, mai revine. Mai vin și fermieri din Occident și decid să se oprească în R. Moldova, fiind atrași de solul mănos și prețul relativ mic la pământ. Mai vin tinerii din călătorii, unde au avut ocazia să guste și să aprecieze această delicatesă. Revin și grădinarii amatori care au lucrat pe alte meleaguri și au descoperit cultura sparanghelului.
Vezi cum se mănâncă sparanghelul aici
Și iată că în supermarketuri a început să apară sparanghel proaspăt, ce-i drept, – de import și cam veșted. Pe rafturile de conserve au apărut și borcănașe cu sparanghel conservat, iar în secțiile frigorifice – sparanghel congelat. Tot de import, deocamdată.
Despre gelozie
La piața țărănească însă a apărut sparanghel autohton, printre primele roade, iar antreprenorii locali se laudă cu investițiile lor în câmpuri de sparanghel. Nici nu e de mare mirare. Solurile R. Moldova în mare parte se potrivesc perfect pentru cultura sparanghelului, care are nevoie de soluri cu un drenaj foarte bun.
Citește mai departe