Sezonul sparanghelului e foarte scurt – 2-3 săptămâni. În această rețetă se folosesc ingrediente de sezon și autohtone.
Ingrediente pentru 4 persoane
250 grame sparanghel, firele tăiate în jumătate
2 linguri de ulei de măslin
300 grame spaghete
25 grame de frunze versi – busuioc, rucola, sau lobodă
25 grame pătrunjel
Un fir de usturoi verde
2 linguri de miez de floarea soarelui
sucul unei lămâi stoarse
80 grame brânză de oi
sare și piper negru
Metoda de preparare
Încălziți o tavă cu fundul zimțat și gătiti pe ea firele de sparanghel timp de 7-8 minute, întorcându-le pe o parte și pe alta. După posibilitate, sparanghelul poate fi gătit și la grătar.
Între timp puneți apa la fiert pentu paste și pregătiți sosul pesto.
Miezul de f laorea soarelui se prăjește ușor înt-o tigaie, să se rumenească.
Frunzele verzi, usturoiul, pătrunjelul, miezul de flaorea soarelui, uleiul, sucul de lămâie – toate se amestecă într-un blender de bucătărie până la consistența unui sos.
Spaghetele se fierb în apă clocotindă timp de 6-7 minute, conform instrucțiilor de pe ambalaj.
Într-o cratiță cu fundul gros se amestecă sosul pesto cu brânza fărmâmițată și bucățile de asparagus, peste care se toarnă pastele și un pic de apă de la fiert.
Totul se amestecă bine și se servește imediat, în farfurii adânci. Farfuriile adânci vor păstra pastele fierbinți un timp mai îndelungat, decât cele în față.