Pe timp frumos de toamnă caldă se potrivește o tartă din fructe de sezon.
Ingrediente
750 grame aluat fărâmicios
5 mere curățate și tăiate în creste, fără semințe
150 grame zahăr brun
1 linguriță de scorțișoară
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
50 grame unt
170 grame mure proaspete sau congelate
coaja rasă a unei portocale
1 ou bătut
Metoda de preparare
Citește altă rețetă cu mure aici
1. Jumătate din aluat se întinde la grosimea de 4 mm și se aranjează pe o tavă cu marginile zimțate (23 cm diametru). Aluatul se împunge cu o furculiță apoi se acoperă cu pergament de copt. Se răcește timp de o oră.
2. Merele, zahărul, condimentele și untul se pun într-o cratiță cu un drob de sare. La foc mic se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se ridică temperatura și se amestecă timp de 10 minute ca merele să se înmoaie bine. Se ia de pe foc, se adaogă murele și coaja de portocală și se lasă să se răcorească.
3. Cuptorul se încălzește până la 180 grade C. Tarta se pune la copt pentru 15 minute, apoi se înlătură pergamentul de copt. Se mai ține 10 minute în cuptor, apoi se răcorește ca să putem tăia marginile în surplus.
4. Fructele se storc de lichidul în exces apoi se toarnă în tartă. Marginile se ung cu ou bătut.
5. Restul aluatului se întinde și se taie în 10 fâșii de 2 cm lățime. Din ele se împletește o grilă deasupra tartei. Se taie marginile în surplus. Se unge cu ou bătut apoi se presară cu zahăr brun.
5. Tarta se coace timp de 45 minute, apoi se presară din nou cu zahăr brun și se servește fierbinte sau rece.

Această rețetă precum și altele folosind ingrediente eco autohtone va fi pregătită și prezentată pentru degustare în cadrul Teatrului Gastronomic ”EcoLocal Very Berry” la expoziția anuală Farmer 2016, în perioada 19-22 octombrie la MoldExpo, pavilionul 3.
Acțiunea face parte din cadrul Campaniei Naționale EcoLocal precum și a cammpaniei de promovare a pomușoarelor autohtone.
Parteneri: Proiectul de caritate People in Need, compania MGM, Asociația Obștească ”Pomușoarele Moldovei”, proiectul Acces la Piață și Îmbunătățirea Productivității de pomușoare” (AMIB) .
La fel în cadrul Farmer 2016, cu susținerea Partenerilor de mai sus va fi organizată ediția V a Concursului Național Polonicul de Aur pentru cea mai delicioasă dulceață de pomușoare. Particiaprea la concurs este gratis, pentru toți doritorii, iar detaliile și formularul de înregistrare pot fi accesate aici.

Foto Vedawildfire.com

Foto Vedawildfire.com