Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, aparține familiei Rosaceae.
Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie sau galbenă, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. În forma sa sălbatică crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase.
Zmeura ne întinerește, ne menține inima sănătoasă și întarește sistemul imunitar, este un mijloc excelent de întreținere și tratament în afecțiuni cardiace, oculare, boli de piele, astenie. Zmeura conține mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate in forme ușor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C.
Aceste pomușoare delicioase conţin un procent foarte mare de antioxidanți, de 50 de ori mai mult decât capșunile.
Vezi AICI rețete cu zmeură
Zmeura are proprietăți anticancerigene înhibînd creșterea celulelor canceroase și chiar oprește dezvoltarea anumitor forme de cancer. Zmeura este un fruct recomandat și în curele de slăbire, pentru că este săracă în calorii și bogată în fibre, care scad nivelul colesterolului și protejează vasele de sânge de depunerile de grăsime.
Zmeura poate fi consumată în forma proaspătă, uscată sau înghețată. Se prepară dulceață din zmeură, siropuri, compoturi, diferite sosuri s.a.
Dulceața din zmeură autohtonă va participa la concursul Polonicul de Aur, ediția V din 22 octombrie 2016
Fiind un fruct cu grad alergenic crescut, se recomandă precauția în întroducerea zmeurei în alimentația copiilor mici.
Vezi AICI rețetă cu zmeură.
Surse: Wikipedia, sfatnaturist.ro
Photo: Flickr

Această rețetă precum și altele folosind ingrediente eco autohtone va fi pregătită și prezentată pentru degustare în cadrul Teatrului Gastronomic ”EcoLocal Very Berry” la expoziția anuală Farmer 2016, în perioada 19-22 octombrie la MoldExpo, pavilionul 3.
Acțiunea face parte din cadrul Campaniei Naționale EcoLocal precum și a campaniei de promovare a pomușoarelor autohtone.
Parteneri: Proiectul de caritate People in Need, compania MGM, Asociația Obștească ”Pomușoarele Moldovei”, proiectul Acces la Piață și Îmbunătățirea Productivității de pomușoare” (AMIB) .
La fel în cadrul Farmer 2016, cu susținerea Partenerilor de mai sus va fi organizată ediția V a Concursului Național Polonicul de Aur pentru cea mai delicioasă dulceață de pomușoare.