Pe parcursul a trei ani am colaborat cu revista culinară Просто&Вкусно. Am prezentat peste 80 de rețete vegetariene și am scris peste 30 de articole la tema produselor eco, vegetariene, de sezon. A fost o colaborare frumoasă, care îmi va lipsi nespus. La sfârșitul acestui sezon 2016 echipa Просто&Вкусно a sărbătorit jubileiul de 5 ani și cu această ocazie au realizat mai multe interviuri cu colegii. Citiți interviul meu mai jos. 

Просто&Вкусно: De-alungul mai multor ani conduceți o rubrică despre produsele eco și de sezon în revista noastră. Deasemenea prezentați multe master class-uri, proiecte și lecții pe aceste teme. Observați cumva rezultatele activității Dumneavoastră? Sau poate asta este doar rezultatul unei mode mondiale la alimentația sănătoasă?

TȘ: Dacă și există un val mondial, o modă la mâncarea sănătoasă, asta tot e un rezultat al unei părți a societății, a unor autori, care promovează mâncarea sănătoasă prin articole, prezentări, master classuri, și printr-un stil de viață sănătos în familia sa.

Este greu să simți schimbări la nivel de țară, însă la sigur a apărut un strat în societate, o pătură care nu este indiferentă față de ceia ce mănâncă, care încearcă să consume produse simple, de sezon și locale. La sigur cererea la produsele eco a crescut, problema este ca oferta încă rămâne în urmă, la acest capitol mai este mult de lucru.

Personal mă bucur că pot aduce schimbări prin articolele mele și prezentări în mass media, la TV și radio, și da, mă bucur că am mulți urmași care respectă regulile și valorile pe care eu le promovez.

Просто&Вкусно: A început lumea cu adevărat să se alimenteze mai corect? Se arată un interes adevărat în acest domeniu?

Interesul către mîncarea sănătoasă este vădit sporit în ultimii ani. Dar de la interes și pănâ la o schimbare în comportament, adică pănâ la alimentația sănătoasă este o distanță. Întrebați pe orișicine dacă îl interesează mâncarea sănătoasă. Răspunsul va fi ”da”. Apoi întrebați dacă în loc de pâne albă va cumpăra pâine neagră, și răspunsul va fi mult mai reținut. Sau în loc de carne (sursă de proteină) să cumpere fasole și linte. Răspunsul va fi și mai modest. Deci de la vorbe până la fapte mai este…

Mai există o nuanță importantă, și anume, ce subînțelegem prin ”mâncarea sănătoasă”. La mulți aceasta înseamnă lucruri diferite. Pentru mine, ca nutriționist, mâncarea sănătoasă înseamnă mâncarea diversă, pregătită din produse integrale, simple și primare, și consumată în moderare. Cu suficientă apă.

Pentru alții mâncarea sănătoasă înseamnă super-alimente, deseori de import, foarte scumpe, și inaccesibile populației largi.

Credo al meu este că mâncarea sănătoasă este un drept al fiecăruia, și nu un privilegiu, de asta ea trebuie căutată aici pe loc, din ingrediente locale și accesibile pentru toată lumea.

Просто&Вкусно: În Moldova au apărut mulți producători mici care oferă produse sănătoase. Vă asumați careva merit în aceasta? Deoarece anume Dumneavoastră îi adunați la Vegan Show și în promovați cu orice ocazie.

Într-o măsură bună pot să zic că acești producători au devenit mai vizibili datorită evenimentelor pe care le organizez pentru a-i încuraja și a-i promova. Sigur că ei existau si mai înainte, însă nimeni nu știa de ei. Iar ei nu știau ce anume se cere de la ei. Ieșind la târguri și festivaluri, venind la instruiri și prezentări, ei înțeleg că consumatorul nu dorește cantități enorme, nu dorește produse de duzină, și în rezultat – își ajustează oferta.

O altă lecție pentru ei este cererea de pe piața locală. Mulți au înțeles că pe piața locală cererea la produsele lor este tot atât de înaltă ca și peste hotare, și că nu este necesar să se orienteze doar spre export. Deasemenea – adăugarea valorii la produsele primare. De exemplu, în loc de migdale în sîmbure acum producătorii locali oferă migdale curățate, fulgi, făină sau lăptișor de migdale și chiar unt.

Просто&Вкусно: Ce Vă doriți să atingeți în viitor în acest domeniu? Aveți un vis? Un scop anume?

Visul meu e ca lumea să mănânce sănătos nu doar atunci când le spune medicul, sau când au copii mici, dar mereu. Deocamdată dorința publicului larg de a mânca sănătos se leagă direct cu propria sănătate, sau chiar cu anumite boli și probleme. Visul meu e ca lumea să înțeleagă ca mâncând sănătos noi ajutăm nu doar propriul corp, dar și mediul înconjurător, prin a consuma mai puțin, a arunca mai puțin, a sacrifica mai puține animale în numele propriilor plăceri.

Modul în care se consumă mâncarea în Moldova la nunți, evenimente festive și corporative mă dezgustă. Se pregătesc cantități enorme, din care foarte mult se aruncă. Sper că într-o zi această tendință va deveni demodată și moldovenii vor accepta să consume la nunți tot atât cît consumă la o masă obișnuită.

Просто&Вкусно: S-a întîmplat să Vi se lase mâinile în jos, să nu mai aspirați să promovați alimentația sănătoasă?

Nu. Dar uneori am nevoie de pauze. Îmi trebuie timp pentru mine și pentru familia mea. În aceste perioade mai studiez materiale noi, îmi încarc bateriile, acumulez idei și teme noi, și apoi revin cu proiecte noi de promovare a alimentației sănătoase.

Photo by Eva Nemeth

Citește articolul publicat în limba rusă aici

me-pv