Lunile iulie și august sunt considerate cu adevărat luni de vară. Unica perioada cind nu se înregistrează înghețuri. De altfel, la început de iunie sau în septembrie deja acest risc există.

Chiar și dacă e Anglia, irigarea cîmpurilor în lunile de vară e absolut necesară. Fără un sistem modern de irigare nu am reuși să creștem nici jumătate din culturile noastre. Solul nostru este de o categorie joasă, cu multe pietre și se usucă rapid. Precipitațiile atmosferice nu ne asigură necesitățile de umeditate, de asta sistemul nostru de irigare lucreaza non-stop, câte 18 ore pe zi.
Asta înseamnă atenție și prezență în câmp zilnic, la fiecare 2-3 ore.

Cine își imaginează că ar putea dezvolta o fermă de legume eco fără irigare greșește amar. Nici nu pierdeți timpul!

O altă lucrare permanentă pe timp de vară este prășitul. Este un mit precum că în țările dezvoltate nu se prășește cu sapa. Ba da, și încă foarte mult. Lucrătorii și voluntarii noștri vor petrece majoritatea timpului său în câmp sau în grădină, prășind buruienile. Plicticos dar necesar.

Luna iulie este prima lună mai darnică din an. Deja avem legume mediterane – roșii, castraveți, ardei, dovlecei, salate și multe alte verdețuri. Le culegem săptămânal, atât căt e necesar pentru pungile comandate.

În cîmp mai continuă plantarea culturilor de iarnă – conopida, varză de Bruxelles, varză roșie, varză albă, napi, păstârnac, morcov, sfeclă, etc, etc.

Luna august e și mai darnică, și deja încep recoltări mai serioase, pentru iarnă. Se strânge ceapa pentru iarnă. Ma întâi o lăsăm în cîmp să se usuce bine, apoi o punem în lăzi speciale, cu aerisire și o lăsăm afară, dar sub acoperiș, să se usuce mai departe. Cu un pic de noroc, o roadă bogată de ceapă va ține până în luna martie-aprilie a anului viitor.

Pungile noastre sunt doldora de legume în luna august. Avem tot ce-și dorește consumatorul – roșii de câteva feluri, ardei dulci, castraveți, păstări, sfeclă, morcov, cartofi, ceapă, salate, mangold, kale, kohlrabi, tot felul de mirodenii. S-ar părea că viața nu poate fi mai usoară.

Dar numărul consumatorilor scade la maximum. De la 110 pungi săptămânale putem ajunge si la 60. Asta pentru ca luna august e luna de vacanță și toată lumea pleacă în călătorii. Iar cei care nu pleacă mai au grădinile sale care produc câte ceva în vară. Astfel, luna august, când avem cele mai delicioase legume, ne chinuie cu vânzări slabe.

Tot ce nu putem vinde, de exemplu roșii, ardei, dovlecei – se procesează și se congelează pentru iarnă. Mai târziu, cân voi avea timp liber, voi pregăti din acest surplus concserve de casă pe care le vând clienților noștri. Este o modalitate de a diversifica și a adăuga valoare la produsele crude și prea ieftine.

O altă idee nouă pe care vom aplica-o anul acesta este pregătirea de ceaiuri și condimente din plantele noastre. Pentru asta am semănat din primăvara, cimbru, oregano, mentă, busuioc, nu-mă-uita, melisa, salvie, borago, gălbenele, și multe altele care le vom usca, iar la iarnă le vom ambala frumos în punguțe pentru clienții noștri.

În luna august posibil sa furăm o săptămână și să plecăm pe mare cu barca, ca să mai uităm de tumultul de la fermă, dar nu pe mult timp, pentru că ferma eco nu doarme niciodată.

Căutați produse eco de sezon. Lunile de vară sunt cele mai darnice pentru producătorii eco, care caută să-și vândă produsele proaspete. O listă a producătorilor eco autohtoni o găsiți pe www.ecoportal.md