Sfărșitul de toamnă aduce cu sine zile scurte, nopți lungi, brumă de dimineață și ceața de seară. Natura parcă de la sine ne șoptește să ne mai aciuăm, să mai potolim viteza de lucru.
Voluntarii din vară au plecat care și pe unde, la fermă sunt doar doi lucrători permanenți și noi, stăpânii.
Acum e timpul pentru ”număratul bobocilor”. Acum privim în urmă la vara care a trecut și zicem ”Da, a fost un an bun. Necătând la primăvara rece, la ploile din luna iunie, culturile noastre au reușit și au ținut piept încercărilor.” Dar asta a fost mulțămită trudei noastre zi de zi, grijii noastre față de răsad, față de plantele tinere, față de recoltă.
Acum nu prea avem de lucru în camp, decât de recoltat culturile de iarnă – praz, verze, ridiche de toamnă, morcov, păstârnac, topinambur. Astea stau în sol până le vine rândul la recoltare, chiar dacă îngheață puțin, pe urmă își revin.
Pungile noastre pentru clienți sunt mai pline și mai grele decât oricănd. Doldora de legume – rădăcinaose, tot felul de varză roșie, alba, verde, de Bruxell, conopidă, broccoli. Din solarii adunăm mixuri de salate verzi, fenicul, pătrunjel și chiar ardei dulci care își mai păstrează tanderțea necătând la înghețurile de afară.
Luna decembrie e una foarte agitată. Vine Crăciunul. Toată lumea vrea legume proaspete pentru cea mai mare masă a anului. Meniul tradițional al englezilor include ceapă, cartofi, morcov, sfeclă, păstârnac, varză de Bruxell, usturoi, dovleci – pe toate noi le avem și le oferim clienților de Crăciun.
De Crăciun noi vom pregăti bucate savuroase din legume,  vom fierbe vin roșu, vom coace castane și vom cânta colinde la gura sobei.
O pauză scurtă de la Crăciun până la Revelion, după care un nou an va începe – de la planificări, de la semințe, de la răsad, de la speranțe pentru un an mai bun.
Aici închei rubrica mea Un An la Ferma Eco pentru revista Prosto & Vkusno. Sper că v-a plăcut și v-ați pătruns de realitățile unei ferme eco de legume.
Pentru legume eco autohtone în bucatele voastre de sărbătoare, căutați producătorii autohtoni pe www.ecoportal.md

Citește toate articolele din seria Un an la fermă
ianuarie-februarie
martie-aprilie
mai-iunie
iulie-august
septembrie-octombrie