După invălmășala din vară – udat, cules, vânzări, și iar udat, și iar cules, și iar căutat clienți noi, vizitatori, elevi, familii, studenți – toamna vine ca o zină liniștită, bogată și calmă.
Toamna e anotimul meu preferat la fermă. Vremea de afară e mai stabilă, și ne alintă cu amiezi blânde însorite. Diminețile sunt proaspete, cu ceață deasă pe râul din fața fermei. Iar serile se preling încet și cald cu ruguri și grătare de porumb zaharat.
Lucrul la fermă se mai domolește. Cea mai mare lucrare este de a stringe cartofii la timp, a-i pune în saci și a-i păstra pentru iarnă. Cam șapte tone de cartofi așteptăm anul ăsta și cu un pic de noroc, vom iesi din iarnă cu ei.
Toamna la noi este și perioada când pregătim pământul pentru iarnă. Nicio bucățică de sol nu trebuie să rămână dezgolită peste iarnă. Căci asta va conduce la pierderea nutrienților. După fiecare recoltă, fie bostani, porumb, morcov, sveclă, ceapă, parcelele se samană cu plante verzi care le vor înveli ca o plapumă moale și caldă pe timp de iarnă. Aceste plante siderale sunt și o sursă bună de îngrășăminte pentru sol.
Lucrările săptămânale de recoltare, ambalare și distribuire la clienți continuă, iar numărul clienilor crește odată cu încheierea vacanțelor și concediilor.
Cea mai mare sărbătoare a anului se întâmplă tot în toamnă – festivalul bostanilor. E ca un hram la ferma noastră.
Toată regunea, vecinii, prietenii, cu copii cu tot se adună la fermă pentru o zi de festival, cu muzică, distracții, mâncare bună și mulți bostani. Care mai de care, ciudați și colorați.
Festivalul bostanilor în luna octombrie într-un fel încheie sezonul cald. După festival dăm totul la dos, strângem corturile și scrincioburile și începem să ne pregătim de iarnă.
Pungile noastre sunt doldora de legume, care mai colorate, care mai mari, care mai grele.
Rețetele din această ediție reprezintă splendoarea acestui anotimp și bogăția sa, iar producătorii eco din Moldova vă stau la dispoziție. Găsiți-i pe www.ecoportal.md
Citește articolele precedente din seria Un an la fermă
ianuarie-februarie
martie-aprilie
mai-iunie
iulie-august

Photo: Eva Nemeth