Datorită făinei de hrișcă, această coptură nu conține gluten. Făina de hirșcă se găsește acum la piață și în magazine. De altfel, poate fi înlocuită cu făină de grâu sau de speltă.
Ingrediente
Coaja rasă și sucul stors dintr-o portocală. Atenție! Portocalele sunt ”învelite” într-o peliculă invizibilă de ceară pentru păstrare. Puneți portocala în uncrop pentru 10 secunde, apoi ștergeți viguros cu un prosop.
250 grame prune usctae, rehidratate și tocate
250 grame unt
125 grame zahăr brun sau 100 grame de miere lichidă
4 ouă
250 grame făină de hrișcă, speltă sau grâu
1 linguriță bicarbonat
100 grame migdale măcinate
semințele din 10 capsule de cardamon (condiment opțional)
3 linguri de zahăr-pudră
Metoda de preparare
Cuptorul se încălzește până la 140 grade C.
Sucul de portocală și coaja rasă se amestecă cu prunele tocate și se înfierbântă la foc mic timp de 2-3 minute. Se lasă să se răcească.
Într-un mixer electric se bate untul cu zahărul, apoi se adaogă ouăle, unul câte unul.
Se adaogă făina, soda de mâncare, migdalele măcinate, cardamonul și un dram de sare.
Totul se amestecă bine, apoi se adaogă și prunele răcite. Aluatul se toarnă într-o formă de copt alineată cu pergament de copt.
Se coace timp de o oră, apoi se răcește 30 de minute, după care coptura se scoate din forma.
Se lasă să se răcească complet, apoi se presară cu zahăr-pudră.
Perfect la un ceai sau cafea.