Acum, că a trecut și Sfântul Vasile, și Crăciunul pe vechi, sunt sigură că suntem cu toții în 2017. Și tinerii și mai puțin tineri, și credicioșii și mai puțin credincioși, și fermerii și mai puțin fermieri.
Ce a fost în 2016? A fost anul fasolei. Da, da. Șcriam un an în urmă cu bucurie că în sfârșit lumea se va preocupa de sănătate, de proteine vegetale, de protecția solului și a mediului. Dar mai puțin a fost așa.
Mai mult au fost alegeri. Lumea ales între Brexit și nu. Între Trump și nu. Între Dodon și nu.
Lumea a devenit imprevizibilă. Complicată și primejdioasă. Să emigrezi în Anglia? Nu, că nu se știe… Să te odihnești în Turcia? Nu, că nu se știe… Să rămâi în America? Riști să fii ridicularizat. Să investești în Moldova? Ha, ha!
2016 ne-a lăsat ”zestrea” asta încurcată și năucitoare, și ce e mai bine să facem acum e să simplificăm propriile circumstanțe. A simplifica înseamnă a elimina inutilul, lăsând necesarul să ne vorbească.
În 2017 vom încerca să trăim mai simplu. Mai aproape de casă. Mai mult în familie. Cu prietenii vechi. În hainele care le avem. Fără reparații. Fără rețete sofisticate și fără meniuri arhipline. În 2017 vom găti mâncare simplă din produse primare de sezon și locale. Dacă putem – eco.
Produsele eco sunt cele mai simple. Ele nu sunt crescute în sisteme hidroponice din coctailuri chimice. Nu sunt stropite cu chimicale. Nu sunt tratate pentru păstrare. Nu conțin antibiotici, nici hormoni, nici conservanți, nici coloranți. De ce să ne complicăm viața, și fără noi mult prea complicată?
4Rămâne doar să găsim aceste produse pe piață. Ele nu sunt multe. Mai puține decât vă imaginați. Și mult mai puține decât ar trebui să fie într-o țară agrară.
Asta e! Sunt doar în jur de 30 de producători eco certificați în Moldova. Și ei stau pe gânduri de să mai continuie sau nu. Ei nu prea văd sensul, atunci când lumea se complică și caută roșii în decembrie și căpșune în martie. Sau sparanghel și castraveți în ianuarie.
Ei nu sunt așa sofisticați, producătorii noștri eco. Ei merg în rând cu luna și cu soarele și vând ce le oferă Natura la timpul cuvenit, de prin iunie începând cu cireșe și căpșune și până în decembrie încheind cu struguri și gutui. Acum nu-i căutați, pentru că ei nu au nimic decât prețurile la semințe în față. Da, și poate ceva vin, migdale, nuci, prune uscatebrânză de oi și mirodenii.

Vezi aici o rețetă pentru desert din migdale și prune uscate

Cartofi, ceapă, usturoi, sfeclă, fasole și morcov, ceai de plante și carne de pasăre – toate simple, toate de sezon. Gasiți ofertele în catalogul național al produselor ecologice – www.ecoportal.md
Și fiți mai simpli în 2017!

La Mulți Ani!

ecolocal-logoAcest articol a fost scris în cadrul campaniei de promovare a agriculturii ecologice EcoLocal, susținută de către proiectul de caritate People in Need și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Photo by Eva Nemeth