Jane și Doug sunt doi prieteni vechi de la Oxford, pe care îi așteptam de mult timp la noi în ospeție. Când am confirmat în sfârșit ziua și ora de prânz, am aflat că Jane nu consumă nimic ce conține gluten (grâu, secară, orz, ovaz), iar Doug nu consumă lactate. Și asta în plus la faptul că niciunul dintre noi nu consumă carne.
Deci cum alcătuești un meniu sațios, nutritiv și delicious, în plină iarnă, pentru prieteni dragi, fără să compromiți preferințele fiecăruia?
Pentru salate am ales sfecla și ridichea neagră, pe care le-am ras și le-am amestecat cu porumb zaharat conservat, sub o marinadă ușoară din suc de lămâie și ulei de măsline. Vezi aici o rețetă similară.
26546423816_927fb2f66e_z

A doua salată, verde, a fost din lăstari de mazăre și frunze de Kleitonia care au supraviețuit înghețurile în solariile noastre. Salata am adornat-o cu oțet balsamic di Modena (un cadou de la cineva care a venit la mine la festival, dar din păcate nu s-a prezentat și nu pot să-i mulțumesc, o tânără din Moldova).

 

IMG_5654

 

Felul de bază a fost risotto cu mazăre verde. Se prăjește ceapa cu usturoi, tocate mărunt, peste care se adaogă orezul alb cu bobul scurt, mazărea congelată și un păhar de vin alb. Totul se gătește până când vinul se evaporă complet, apoi se toarnă bulion fierbinte (la un păhar de orez se pun două păhare de bulion, și tot așa). Se lasă la foc mic sub capac timp de 20 minute, după care se ia de pe foc și se mai ține 20 minute sub capac într-un loc călduț, ca orezul să îmbibe excesul de bulion.

 

 

 

Am umplut și ciuperci Portobello. Umpluturile-mix din magazine nu s-au potrivit, pentru că de obicei

conțin IMG_5587fărâmituri din pâine (gluten). Deci eu am uns pălăriile ciupercilor cu ulei și le-am aranjat pe tava de copt.
IMG_5571

 

Umplutura am făcut-o din praz tocat și înnăbușit cu un pic de usturoi și ciuperci tocate.

Le-am lăsat să se răcească complet, după care le-am pus în processor, am adăugat 2 linguri de făină de hrișcă, un ou crud și 100 grame de Tofu ecologic.

Le-am mixat, am adăugat sare și piper negru și am obținut un pateu, cu care am umplut ciupercile.

 

 

IMG_5568
Garnitura a constat din bostan copt, presărat cu magheran și ulei de floarea soarelui, ținut în rola fiebrinte timp de 30-35 minute. Tot acolo și atunci am copt și ciupercile umplute Portobello.

Toate rețetele mele cu bostan le găsiți în cartea Dovleacul Minune

Nu știu cum la voi, dar la mine acasă se servesc toate bucatele o data. Pun în mijlocul mesei bostanul copt, salatele, ciupercile umplute și risotto și las pe fiecare să-și ia din ce dorește.

Am servit un vin alb și unul roșu la gustul fiecăruia.

 

La desert am copt fructe sub miere lichidă. Și le-am servit fierbinți, cu înghețată de post din cocos. Nu pot să zic că e înghețata mea preferată, dar oaspeții mei au apreciat-o pe măsură.
Ceai de plante, ceai negru, cafea – astea au fost servite la sfărșit, împreună cu o ciocolată neagră.

IMG_5652IMG_5661