O mâncare clasică din orientul mijlociu, în Moldova a fost probabil adusă de Imperiul Otoman, dar a dispărut odată cu intrarea în modă a cărnii ieftine.
O sursă excelentă de proteină și fibre vegetale. O explozie de gusturi și arome. Iar dacă e servit cald, sub sosul fierbinte de ulei cu ardei roșu, e și o sursă bună de a ne încălzi pe timp de iarnă.
Ingredientele specifice orientului mijlociu sunt pasta Tahini din semințe de susan (se află în vânzare în magazinele specializate), și chimenul măcinat. Dacă aveți acces la condimente turcești, folosiți și Sumac pentru ornare.
Ingrediente
200 grame bob năut uscat
1.5 lingurițe de bicarbonat de sodiu
5 linguri de pasta Tahini
sucul unei lămâi stoarse
0.5 lingurițe sare
Pentru ornare
Frunze de coriandru sau pătrunjel proaspăt
un cățel de usturoi pisat
0.5 linguriță de pasta Tahini
2 linguri de ulei de mâsline
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de fulgi de ardei roșu iute
Metoda de preparare
Năutul uscat se înmoaie timp de 24 de ore în apă cu praful de bicarbonat.
Se clătește și se fierbe în multă apă cam două ore, până e foarte moale. Dacă nu va fi moale, pateul va ieși grăunțos. Se lasă să se răcească.
Năutul scurs (păstrați un pic de lichid de la fierbere) se mestecă viguros împreună cu pasta Tahini, usturoiul pisat, o lingură din sucul de lîmâie, sare și un pic de lichid de la fierbere, să se primească un pateu uniform. Se folosește un robot de bucătărie sau o mașină de tocat carne cu ochiul cât mai mărunt.
Se aranjează într-un bol și se stropește cu sucul rămas de la lămâie, pasta Tahini, chimenul mâcinat și frunze verzi de coriandru sau de pătrunjel.
Într-o tigaie se încinge uleiul și se adaogă fulgii de ardei roșu și usturoiul pisat, mestecânt rapid, apoi se toarnă peste hummus.
Seviți pateul cu turte proaspete fierbinți, cu iaurt și alte delicii de iarnă.

Vezi aici mai multe Rețete de post