Eu sunt îndrăgostită de soțul meu. Iar soțul meu este îndrăgostit de sol.
Și după cum starea mea de femeie îndrăgostită durează deja 15 ani, starea lui de bărbat îndrăgostit durează deja peste 50 ani.

Iată ce scria el recent, în unul din articolele sale: Eu am descoperit solul pe când eram copil, jucându-mă în grădină. Era ceva tare util și maleabil, îl amestecam cu apă și obțineam ceva perfect pentru murdărirea hăinuțelor. Dar abea când am început să cresc legume am înțeles imporanța și potențialul real al solului”.
Despre Gelozie
Tolly, că așa-l cheamă pe soțul meu, îl atinge și îl mângăie atent și cu dragoste, curios de multitudinea de talente pe care le descoperă de fiecare dată. Îl miroase deseori, mă roagă și pe mine să-l miros. Îl protejază de bătături și abuz de mașinării, îl visează noaptea, îl cunoaște intim, pe-din-afară, și cheltuie o avere pentru bunăstarea lui. Tolly te poate plictisi cu istorii și cifre despre sol. Nu se supără dacă măncarea mea mai conține uneori urme de sol, le înghite știind că e sănătos și că va fi elimintat, tot în sol.

Deseori Tolly e chemat de urgență la ferme bolnave, unde solul a fost neglijat și abuzat, violat de cei care vor să se îmbogășească rapid. El merge cu un hârleț, sapă un profil în sol, îl pune în fața acelor gospodari și le citește, ca din carte – toate greșelile și lăcomiile pe care le-au comis. Pe urmă le scrie rețete dure, din dragoste pentru acel sol bolnav, și vine acasă plin de amărăciune.

La ferma noastră de la Hardwick ne îngrijim cum mai bine de ceia ce călcăm în picioare. Un pumn de sol prezintă cel mai bogat material biologic de pe planetă. Un sol iubit și sănătos conține miliarde de micro organizme, fiecare din ele cu un rol vital și specific în sistemul nostru ecologic.

Și eu? Nu simt gelozie? Ba da. Eu niciodată nu voi fi atât de atotcuprinzătoare și perfectă, precum este solul, în viața iubitului meu.

Citește mai multe din cartea Un an la ferma eco