Gustare din sfeclă roșie

Mi-a adresat cineva această întrebare, și nu știam de unde să încep răspunsul meu. Cert este că nu poate fi un răspuns scurt.
Vreau să pornesc de la definiția sintagmei ”alimentație ecologică”, aceasta însemnând mâncare pregătită din produse eco. Sau bio, sau organice, căci semnificația eco-bio-organic este identică – produse alimentare crescute conform standartelor ecologice internaționale.
Vezi aici Dicționarul Eco
Dacă ați întreba un simplu trecător ce înseamnă ”produse eco”, răspunsul va fi ”produse fără chimicale”, corect? Este un pic de adevăr, și anume că produselor calificate ”eco”, precum și animalelor sau solului unde cresc acestea nu le sunt aplicate substanțe chimice sintetice, tip îngrășăminte minerale, pesticide, erbicide, fungicide, antibiotice, etc. Dar asta nu înseamnă că asemenea reziduuri nu se conțin în produsele eco. De ce? Pentru că ele ar putea ajunge pe produse din aer, sau prin apele subterane, sau prin ploi…
Iată de ce niciun producător eco nu va declara că produsele sale sunt 100% fără reziduuri chimice. Ce poate el să declare este că personal nu a aplicat la ferma sa absolut nimic din ce este interzis de către standartee ecologice internaționale. Analiza conținutului chimic al tuturor produselor eco din lume este practic imposibilă, de asta se verifică practicile aplicate de către fermier, dar nu și conținutul chimic al rezultatului muncii sale.
O altă întrebare legată de ”alimentația ecologică” este proporția produselor eco folosite în alimentație, și dacă aceasta definește alimentația ca fiind una ecologică.
De exemplu, eu trăiesc la o fermă eco de legume, sunt vegetariană, și deci consum multe legume eco, zi de zi. Pe lângă legumele și fructele noastre, eu mai cumpăr de la magazine alte produse necesare, i.e. pâine, cereale, paste, fasole, ouă, lactate, ceai, cafea, condimente. Majoritatea pot fi procurate fiind eco, și asta pentru că eu locuiesc în Marea Britanie, unde produsele eco sunt cât de cât accesibile.
Dar sunt foarte multe cazuri când noi mâncăm în localuri, în ospeție, în călătorii, sau când un produs nu este accesibil în forma eco, de exemplu deserturi mai sophisticate sau condimente exotice. Deci eu nu pot spune că mănânc ”eco”, pentru că aceasta nu ar fi exact. Poate 50%, poate mai mult… Dar nimeni nu a pus un calificativ în procente asupra noțiunii de ”alimentație eco”.
În Moldova avem o ofertă foarte modestă de produse eco în magazine, exclusiv de import (și deci – foarte scumpe), în majoritate – cereale și boboase, semințe, sosuri și majiunuri. Produsele eco proaspete, lactatele, carnea lipsesc cu desăvârșire. Deci să recomanzi cuiva un regim de alimentație eco, ar fi o iluzie.
Și ultima parte a întrebării – dacă alimentația eco este o necesitate sau un capriciu.
Să zicem că avem acces liber la toate categoriile de produse eco. Și că diferența de prețuri nu ne privește (unele produse eco pot fi cu 10% mai scumpe, altele cu 100%, altele pot fi chiar mai ieftine, totul depinde de unde sunt procurate).
Care sunt motivele din care o persoană decide să cumpere și să consume produse eco?
Dacă motivul de a căuta produse eco este sănătatea (cel mai frecvent motiv exprimat de cumpărătorii eco din Moldova), atunci trebuie să fie clar – produsele sănătoase sunt mai mult pentru prevenirea unor maladii decât pentru tratarea lor.
Este trist că sistemul de ocrotire a sănătății recomandă regimul de produse crude, eco, puțin prelucrate, fără zahăr, fără sare, fără adaosuri – și alte calificative sănătoase – preponderent bolnavilor, dar nu și oamenilor sănătoși.
Și mai este un aspect important – o alimentaie sănătoasă, fie ea și eco, nu vă conduce neapărat la o stare de sănătate, dacă stilul de viață nu va fi sănătos, dacă nu se va consuma suficientă apă, dacă există condiții genetice care duc la apariția unor sau altor boli.
Deci ”alimentația eco” nu poate fi privită că ceva unilateral și magic.
Eu prefer să cumpăr produse eco pentru că prin acest gest eu vreau să cred că susțin alți producători eco din țară și de peste hotare. Producători care au grijă de sol și de viitor, și nu se gândesc neapărat doar la îmbogățire rapidă.
Și pentru că eu consider, că un produs eco este mai benefic pentru mediul înconjurător, decât unul cultivat cu ajutorul a tot felul de substanțe nocive pentru sol, pentru aer, pentru păsări și pentru ape. Și da, din acest motiv, pentru mine alimentația ecologică este o necesitate. Nicidecum un capriciu.
Citește mai multe despre alimentația sănătoasă
Imagine de titlu – Salată cu dovleac

Photo Eva Nemeth

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei EcoLocal Campanie Națională de Promovare a Agriculturii Ecologice, susținută financiar de către proiectuld e caritate People in Need, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare și Cooperare.

ecolocal-logo