Transfer de cunoștințe la fermă

Transfer de cunoștințe la fermă

Au ce au în comun fermierii englezi cu cei moldoveni – nu li-i dragă să intre în cooperative. Așa, de formă, poate să obțină niște reduceri la prețuri de semințe, da… Dar cooperative serioase, de lungă durată, în care fermierii-membri ar comunica permanent, ar prelua riscurile comune, ar duce grija celorlați, care poate au un an mai greu decât restul, ar lăsa de la ei pentru binele cooperativei – asta mai rar.
Și iată așa se pomenesc ei adesea izolați, de unul singur în fața necunoscutului, cu vrerile timpului de afară.
Și atunci e chiar la țanc un cuvânt bun, un oftat de înțelegere și o zi de ascultare din partea celor care știu mai bine cum e să crești mîncare – din partea altor fermieri.
Ferma ecologică Tolhurst Organic din Marea Britanie, cu o practică de peste 40 de ani, nu e parte din nicio cooperativă locală, astea nici nu prea există, după multe eșecuri de a le dezvolta.
În schimb suntem membri în mai multe asociații pe interese. Una promovează legumele ecologice din regiune – mergem la evenimente și îi poftim pe toți și la noi. Alta instruiește legumicultorii din toată țara – achităm și la ei și participăm când putem. A treia ne apără drepturile de arendași. E importantă și asta. A patra ne promovează în fața veganilor (cei care nu consumă carne). Plătim, dar avem de câștigat un pic și de la ei. Și tot așa…
Dar cea mai mare și mai veche asociație – The Soil Association – concepută acum 70 de ani pentru a proteja și a promova grija față de sol prin agricultura organică – e și cea mai scumpă. Dar fără ea nu cred că am exista ca business.
The Soil Association nu ne oferă nimic material. Din contra, taxa de membru e peste o mie de euro pe an. De la ei primim doar informație, rapoarte de studii de piață, reviste profesionale, invitații la concursuri și campanii naționale. Dar știm că atunci când cineva își va bate joc de cuvântul Eco, abuzând sensul, ei vor fi primii care se vor autosesiza și vor pune cazul în fața autorităților.
Prințul de Wales, aka Prințul Charles, este și el membru aici. Pentru că are și el ferme ecologice, și le ține pe toate în grija celor profesionali.

London, Soil Association 70th Anniversary

London, Soil Association 70th Anniversary

La Gala de Aniversare Prințul Charles ne-a vorbit din nou. A câta și a câta oară am auzit aceste cuvinte: ”Am supraviețuit ca fermier ecologic doar mulțămită altor fermieri ca voi, care prin exemple proprii mi-au indicat calea dreaptă, asa încât am evitat un impact dezatruous asupra solurilor și biodiversității de la fermă”.
Pe mine aceste cuvinte m-au inspirat. Și m-au convins, că prin atragerea fermierilor în asociații, care ar transfera cunoștințele și parcticile bune, de la unul la altul, de la an la an, de la fermă la fermă – doar astfel un grup mic de fermieri ecologici ar putea supraviețui și spori numărul de începători.
Și mai este un moment tare interesant în asociația noastră. Pe lângă fermierii-membri producători, mai sunt și foarte mulți consumatori-membri. Cumpărători, membri ai publicului larg, care au un rol extraordinar! Prin comunicarea cu ei, noi, fermierii, înțelegem mai bine ce trebuie să producem, când, unde să vindem, și la ce prețuri.
O Asociație alcătuită atât din producători eco cât și din consumatori responsabil, este o asociație care are șanse mari de a prospera și de a fi cu adevărat utilă celor, care achită taxe anuale.
Trăiască Soil Association! Trăiască Fermierul Eco! Trăiască Consumatorul Eco!

fullsizeoutput_6d0

La sfat cu fermierii

La sfat cu fermierii

Acest articol a fost scris în cadrul Campaniei Naționale de Promovare a Produselor Ecologice EcoLocal 2017. Campania este desfășurată de către compania EtnoGastronomica, cu susținerea proiectului de caritate People in Need și Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare.