Eu mâine mă duc să vând la piață legume de la ferma noastră. Este o piață mică din Marea Britanie și eu acum mă uit la legumele ambalate cu grijă pentru mâine și mă gîndesc, a zecea și a suta oară ”De ce?! De ce nu am avea legume ecologice și la piața EcoLocal din Moldova pe care am lansat-o recent?!”

IMG_8298
Marea Britanie nu este vestită nici prin timp cu soare, nici prin gastronomie artizanală. Nu e ”grădina” nimănui, nici ”coșul” nimănui. Și iaca totuși aici în Marea Britanie avem de vânzare pentru mâine dimineață 15 feluri de legume certificate ecologic: sfeclă, ceapă, morcov, cartofi, bostănei, păstări, castraveți (din seră că afară e prea frig), roșii de 3 feluri (din seră), busuioc, pătrunjel, ceapă verde, ardei grași (din seră), mix de 8 feluri de salate, kale, mangold.

IMG_8294

Asta noi creștem cu 3 angajați și 2 voluntari de sezon. Pe 10 hectare dintre care 3 sunt sub siderate, adică – pe 7 hectare.

IMG_8296

Undeva au deraiat politicile și legile naționale, proiectele internaționale și agențiile de consultanță în Moldova, dacă în toată țara Moldovei nu sunt legume ecologice! Și asta în luna iulie, de martie sau decembrie nici nu mai vorbesc.

Mai exact. În Moldova acum sunt doi producători ecologic certificați de legume. Unul va veni la piața EcoLocal, dar un pic mai tărziu, că acum înca nu are nimic. Iar altul vinde legumele la el la fermă la Drochia, fiind prea departe de capitală. E și de înțeles. Hm, și ceilalți? Ce și cum produc?

Nu zic. Eu am toată admirația pentru cei care se împart cu lumea la piața EcoLocal din puținul care îl cresc pe lîngă casă. Nadia Știrbu, Doina Ababei, Dorina Baciu, Nicolae Cojocaru, Sergiu Țurcanu. Iată și Nadejda Gori se pregătește să vină la piață. Eu le zic mulțumesc că vin cu legume, de altfel ar fi trist de tot, la o piață de vară de produse alimentare autohtone să nu ai tu legume! Și totuși! Ei nu sunt certificați ecologic. Iar eu, chiar dacă vreau să-i cred că aplică metode ecologice pe sol, le cultivă cu grijă și fără chimicale, eu nu am dreptul să-i numesc eco. Pentru că aș face o mare nedreptate celor care trec prin ciur și dârmoi cu inspecțiile ecologice și obțin acel certificat misterios.

IMG_8295

Și nu mai este el așa misterios, certificatul ecologic, și nu mai este el așa de scump și complicat. Eu asta vâd la noi la fermă, după 42 de ani de certificare. Da, ai nevoie de timp ca să te obișnuiești cu disciplina legii. Doi ani ar fi suficient ca să înveți buchia regulilor.

În schimb mîndria și admirația acestor legume oferite cu atâta ÎNCREDERE merită orice efort. Hai, Moldova, hai să creștem mâncare simplă și bună! Pentru oameni simpli și buni!

IMG_8297

Am lucrat aproape un an la lansarea pieței EcoLocal. Cu o echipă FORMIDABILĂ. Toți voluntari și cu intenții curate. Am creat un loc unde TOȚI producătorii ecologic certificați au spațiu, unde vine cea mai bună lume să facă cumpărături. Ce să mai fac, ca să văd acolo legume ecologice?

Uite! Eu mă ofer să primesc la mine la fermă în Anglia, pentru două trimestre în 2019, martie-iulie și iulie-octombrie doi doritori sau două cupluri ca să învețe legumicultura ecologică pe scară mică. Ofer tot! Casă, masă, bani de buzunar, instruire, seminare gratis. Doar să vorbești engleza curisv și să ai minimum un hectar de pământ în Moldova. Hai! Scrie aici!