Imagini: FB EcoLocal Farmers Market Moldova
De când s-a lansat piața EcoLocal Farmers Market,  lasă meniurile de weekend să fie dictate de cei care vin la piață cu produsele lor. Fii creativ și relaxat, și gătește din ceia ce-ți oferă anotimpul și cei care le urmează prin munca lor.
piata O dimineață de sâmbătă începe cu o călătorie spre începutul Buiucanilor, acolo unde producătorii autohtoni se adună sîmbătă de sîmbătă cu ce au ei mai bun. Sunt cam puțini, modești în ale lor, dar  bucuria de pe fețele lor atunci când sunt întrebați despre marfa sa e de nedescris.

legumeCe vreai să gătești la prânz? O supă aromată cu legume de la Nadia Știrbu, verdeață de la Nadia Druță și adornată cu Dichis de al Stelei Babii? Servește-o cu pâinică artizanală, și de asta ai de  unde alege acolo – fie de la Dorin Mereuță, Maricica Caraman sau Natalia Matiescu.

                                                                                                                                                                                                        pasta cucaPentru deseară încearcă o pastă din făină integrală de la Paste Cuca, pregătită simplu cu roșii cherry și busuioc de la Angela
Bejenari, imbibate cu usturoi crescute printre rândurile de mure ale Irinei Pompuș iar pentru o familie mai mare, pune în sos și niște dovlecei de la Nicolae Cojocaru.

Pastele fără cașcaval parcă nu sunt complete. Ei bine, vine Dorina Baciu cu cașcaval maturat Pecorină ce se potrivește de minune.

aroniaȘi la desert? Prea multe opțiuni. Fructe de la Alex Micu, Victor Birnaz, ambii cu certificate ecologice – încearcă să le pui într-o salată, iar persicii de la Nina Dobrovoliskaia pot fi copți și serviți pe bruschete din pâinea Nataliei Matiescu.
Un vin ecologic de la Equinox Wines va încununa orice masă de weekend.

humusDuminicile mai leneșe încep cu granola de la Aliona Gabura în lapte de migdale de ale lui Igor Golban, producător ecologic, apoi un toast aromat cu fructe coapte și ceai din plante de la Biocămara sau suc de mere de la Sergiu Lesnic. Trecând agale în brunch-uri cu sosurile proaspete de la VerdeGo pe crocanți sau pâine din grău ecologic servite cu salate de legume în uleiurile lui Alexandru Ivanov de la Ambera. .

ardeiusPentru senzații mai tari încearcă sosul Ardeiuș de la Sergiu Țurcanu

afineȘi asta nu e tot! Mure, afine, aronie, zmeur, goji, dulcețuri, oțeturi, uleiuri, făină, miere, condimente, plante uscate, plante la ghiveci – lasă oferta locală să-ți dicteze cumpărăturile.

 

Și dacă te rătăcești cumva prin ingrediente, răsfoiește cartea Un An la Fermă – Istoria Unei Iubiri Eco, să găsești mai multe rețete inspirate de producătorii locali de sezon.

Cover draft_3_5