De ce ”cu sare”? Pentru că nitrații sunt săruri.
Pentru mine, ca organizator și părinte al acestui proiect imaginea de mai sus și comentariile la ea demonstrează ceva: că este uluitor de simplu și rapid să înneci într-o băltoacă roșie tot efortul unei echipe tinere de voluntari, și năzuințele lor de mai bine de un an de a oferi ceva simplu și real oamenilor din oraș – o piață săptămânală de produse locale, proaspete, ecologice și artizanale EcoLocal Farmers Market. Iar ei, membrii echipei noastre, se conving azi încă o dată, că este mult mai scump, mai greu, mai lent și  plictisitor adesea să promovezi consecvent un mesaj pozitiv și constructiv ”Veniți la piață, oameni buni, cunoașteți-vă producătorii, puneți-i la încercare, întrebați, cereți, negociați. Recompensa nu va întârzia!”

IMG_5301
Și acum fără mimimi. Imaginea de mai jos și din titlul acestui articol nu este nicidecum o dovadă că:
1. a fost luată pe mostre din produse procurate la piața EcoLocal
2. lotul de produse a fost cultivat de Roman Mardari personal
3. minimum 10 mostre din lot ar indica rezultate similare
4. tester-ul folosit este profesional, setat corect și consecvent.

Screen Shot 2018-09-15 at 17.56.38

Dacă cineva dorește să repete acest test la piața EcoLocal, fie cu harbuji (deși nu cred că băiatul va mai pofti să vină), fie pe alte fructe șe legume, atunci faceți în felul următor:
1. Testați produsul acolo pe loc și faceți poze la testări, cu producătorul în poză
2. Testați ca minimum 10 mostre, cu permisiunea producătorului, bineînțeles
3. Testați mostrele cu minimum 3 testere de la 3 proprietari diferiți, de 3 modele diferite
4. Trimiteți mostrele la Agenția Națională pentru Securitatea Alimentară, cei care au eliberat certificatul lui Roman și 5. Fiți perseverenți în a obține un răspuns concludent de la această agenție.

Greu, așa-i?

Apoi mutilați producătorul și piața EcoLocal pe rețele.

Și chiar dacă stimabilul Dmn Cazarinov ar trece prin această corvoadă de testări, totuna nu ar descoperi ceva nou pentru că:
1. Producătorul de harbuji de la piața EcoLocal (apropos, neamul și cumătrul nimănui dintre noi) – nu este unul ecologic, și nici nu pretinde a fi. De fapt el raspunde clar la toți care întreabă, că produsele lui NU sunt eco.

Cererea de participare Roman Mardari

Cererea de participare Roman Mardari

2. Piața EcoLocal nu este o piață exclusivă de produse ecologice. Niciodată nu am pretins asta. Piața EcoLocal este o piață săptămânală de produse ecologice, locale și artizanale. Acum, aranjați aceste cuvinte în oricare ordine doriți, cu sau fără virgulă, cu sau fără ”si”. Realitatea este una simplă: la noi la piața EcoLocal invităm și aducem TOȚI producătorii Eco din țară, cei care au produse finite pentru vânzare. Dar ei sunt doar 8-9-10. Ceilalți certificați, vre-o 40, vând totul bine-merci prin Europe, unde lumea are mai multe drepturi parcă la produse eco, decât noi…
Or, noi indicam fiecare tarabă cu produse eco folosind indicatoare speciale Producător ECO.

IMG_5067

Și în fiecare zi de vineri, RELIGIOS, scriem lista particianților de sîmbătă, indicăm în dreptul lor care este Eco și vă mai spunem să-i găsiți după panourile speciale.

Screen Shot 2018-09-15 at 19.29.39
Deci dacă sunteți obișnuiți să mâncați doar produse Eco (fapt imposibil chiar si pentru mine, vegetariană care cultivă peste 100 de legume eco pe an în Anglia), păi dacă sunteți așa pur, atunci găsiți-i la piața EcoLocal, unicul loc din țară care-i adună pe toți,  și cumpărați doar de la ei. Asta e și scopul nostru – să susținem producătorii Eco și să-i încurajărm pe restul să se înscrie în circuit.
Numai că punga Dumneavoastră va fi cam ușoară la sfîrșit de piață, pentru că, deh, oferta e prea modestă la moment. Poate la anul când producătorii autohtoni vor crede mai mult în piața noastră, poate atunci vor intra în circuit și vom avea și noi o ofertă mai pe larg.
Și acum despre NITRAȚI, buuuhuuuhuuu….
1. Nitrații sunt cea mai accesibilă formă de nutriție pentru plante, pentru că ei sunt și cei mai mobili. Fiecare plantă, fie Eco, fie nu, are nevoie de nitrați pentru a crește. Depinde de sursă și de nivelul lor în fruct sau în partea pe care o consumăm. Iar faptul că nitrații sunt mobili înseamnă că nivelul de nitrați într-o plantă este diferit
– după secetă sau după ploaie/irigare
– primăvara sau toamna
– dimineața sau seara
– fructe departe de sol sau aproape de sol
– anul 1 sau anul 5 din asolament
Ghiciți, când nivelul de nitrați este mai înalt, și când este mai scăzut?
Și da, PRODUSELE ECO TOT CONȚIN NITRAȚI! Dar cum altfel? Și noi, oamenii, conținem nitrați. Permanent. Și îi eliminăm prin urină și salivă.
Și nu, NITRAȚII NU PROVOACĂ INTOXICAȚII. Intoxicațiile sunt provocate de bacterii patogene, de exemplu eColi, care se află în băligarul incomplet fermentat, în apa contaminată, pe maîni și pe suprafețe murdare.
Și da, nitrAții SUNT INOFENSIVI în organism. Pericolul vine de la nitrIți, care sunt compuși mult mai volatili și deci mai agresivi decât nitrații, care se formează din nitrați, și care se leagă cu coada lor de hemoglobină, împiedicând-o să transporte oxigenul prin sânge.
Nitrații, deci, prin proprietatea lor de a se transforma în nitriți (hai că V-am încurcat cu totul!), ei provoacă boli cronice (mult mai grele decât o intoxicație bacterială de 2 zile) – boli care din păcate foarte și foarte rar pot fi trasate direct la reziduurile chimice din mâncare prin relația ”cauză-efect”. Asta e, dragii mei! Nu este alb-negru, dreapta-stinga, corect-greșit, bun-rău. Este mult mai complicat și mai interesant.
Și ca să pun capacul la nitrați și nitriți pe ziua de azi – ei se adaogă în calitate de conservanți ”de calitate” pentru culoare și aromă, în produsele procesate din carne – cărnăciori, salamuri, afumături, și ce mai alegeți acolo pentru masa de sărbătoare.
Și totuși, cum rămâne cu Roman Mardari, vânzătorul de harbuji și zămoși din primul sezon al pieței EcoLocal?roman

Băiatul le crește singur, se jură că folosește doar gunoi de grajd, pentru că are o plantație mică. Nici companie nu are, este înregistrat la ANSA ca persoană fizică.Screen Shot 2018-09-15 at 19.47.52

Dar povestea de azi de pe FB probabil l-a fript bine. Și poate în sezonul următor va ști să verifice gunoiul dacă e compostat perfect. Apa dacă e contaminată. Probabil va veni la vre-un seminar de al nostru  pe compost și irigare. Poate chiar se va înregistra în circuitul ecologic. Și da, noi sperăm că va reveni la piața EcoLocal în sezonul 2019.

Constatare: Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova ”EcoLocal” nu este un organ de control și nu poartă răspundere pentru calitatea produselor comercializate la piața EcoLocal Farmers Market. Fiecare comerciant poate fi abordat individual, și răspunde personal în fața cumpărătorilor pentru calitatea produselor sale, fapt pentru care ei semnează Acordul și Regulamentul de comercializare la piață.

Extras din Acordul semnat de către comercianți

Extras din Acordul semnat de către comercianți