Recent am fost invitată la emisiunea Fii Sănătos cu Maria Marian și am discutat despre ouă și despre produsele eco la general. Dar nu am reușit să le explic pe toate, de asta voi răspunde aici la întrebările pe care mi le-ați adresat după emisiune.

Unsplash.com

În magazine se vând ouă albe și ouă brune. Alea brune deseori sunt mai scumpe. Pe care să le alegem?
Culoarea oului nu indică calitatea conținutului din interior. Este foarte simplu, găinile albe produc ouă albe, iar cele roșii produc ouă brune sau de diferite nuanțe. Diferența de preț se datorează faptului că păsările roșii sunt mai corpolente, așa e rasa lor, și consumă mai multă hrană. Respectiv și sinecostul ouălor este mai înalt.

Unde putem găsi ouă ecologice în Moldova, și prin ce anume sunt ele mai bune?
Ouăle ecologice se produc la ferme de păsări cu certificat ecologic. Pentru a obține un asemenea certificat, trebuie să fie inspectate și certificate ecologic câmpurile pe care se crește hrana pentru păsări, pășunile unde pasc păsările, încăperile unde se găsesc păsările pe timp de iarnă și noaptea, însăși păsările care se află în aceste încăperi, precum și sălile de păstrare și ambalare a ouălor.

Este crucial faptul că hrana pentru păsăsrile eco este la fel certificată ecologic, nu conține Organisme Modificate Genetic OMG, pagiștile pentru păscut includ specii de plante și flori bogate în nutrienți, iar antibioticile de rutină sunt interzise. Ghiciți, care din aceste două gălbenușuri ar fi eco?

În Moldova nu avem ouă eco, iar motivele din care nu avem ferme ecologice de păsări sunt multiple.

Photo by Christian Bowen on Unsplash

Fără hrană ecologic certificată, șanse nu există. Or, în lipsa hranei certificate de origine autohtonă, cea de import ar fi peste măsură de scumpă pentru fermier. Un alt impediment este lipsa de terenuri special amenajate pentru găinile ecologice. Fiecare găină eco trebuie să aibă spațiu la aer liber de minimum 4 metri pătrați pentru păscut, cu apă și cu umbră, în mod ideal – de la arbori. Acest spațiu trebuie irigat, fertilizat natural, și schimbat la anumite perioade pentru a crea un asolament. Aceste cerințe, deși posibile în alte țări, în Moldova par a fi prea stringente și impun costuri excesive pentru fermieri.

Cât ar costa ouăle ecologice?

Pentru a obține un profit de la o fermă de păsări, trebuie să ai un număr minim de câteva mii de păsări. Înmulțiți acest număr cu cei 4 metri pătrați de cap pentru păscut, plus terenurile pentru creșterea hranei ecologice, și veți înțelege de ce un fermier s-ar decide cu greu să între în circuitrul ecologic.

Mai ales dacă prețul la ouăle ecologice nu se știe dacă va putea fi mai înalt decât la cele  convenționale. Vorbind despre preț, de exemplu în Marea Britanie ouăle ecologice costă între 38.3p – 53 p/unul. Iar cele convenționale costă între 16.5 – 27 p/unul. Deci dacă ești limitat în buget, dar dorești ouă eco, poți alege între un ou eco de 38.3p și unul convențional de 27p. Diferența nu este atât de mare.

Ar putea fermierul eco din Moldova să aducă prețul mai aproape de cel din magazinele de azi? Dacă un ou în magazin azi costă 2.5 lei, ar putea fermierul eco să producă ouă eco și să le vândă cu 3.5 lei? Puțin probabil.

Photo by Rebekah Howell on Unsplash

De ce ouăle de casă nu pot fi numite eco??
Ouăle de casă deja se vând la prețul de 3 – 3.2 lei/unitate. Deși nu putem cunoaște în ce condiții au fost produse ouăle de casă, ce termen ele au, sunt sau nu sunt fertilizate (mai curând că sunt, căci cam fiecare gospodărie mai are și un cucoș-doi), și cel mai important – cu ce fel de hrană au fost hrănite păsările de casă. Fără a ști toate astea noi, consumatorii, oricum suntem predispuși să achităm un ban în plus pentru ouă de casă. Motivele iar sunt diferite: dorim să ajutăm mătușica din drum care le vinde, considerăm că sunt mai nutritive, mai gustoase. Credem că sunt mai proaspete. Și fără antibiotice.
Toate aceste porniri sunt logice, dar din păcate fără a cunoaște exact locul de unde provin ouăle, nimeni nu vă poate garanta că aceste ouă se ridică la așteptările Dumneavoastră. Deci vă asumați un risc atunci când le procurați, un risc de care trebuie să fiți conștienți. Iar fără inspecții și certificatul respectiv, ouăle de casă nu pot fi vândute ca ”eco”.

Care sunt riscurile cu ouăle din magazin?
De fapt, foarte puține riscuri din punct de vedere a securității alimentare. Ouăle din magazine au fiecare un marcaj pe coajă, care permite să aflați în primul rând cine le-a produs, asta dacă doriți să verificați restul detaliilor. Și dacă presupunem că producătorul este onest, atunci data de pe acest marcaj indica când au fost ele produse. Or, ouăle au un termen de valabilitate foarte îndelungat. Dacă sunt păstrate în condiții corecte (ouăle de ferme sunt spălate, deci trebuie păstrate în frigider), atunci ele pot fi păstrate cât doriți, fără să se deterioreze. Cu timpul ele se vor usca din interior (știți, când oul plutește în apă).

Ce înseamnă cifra 3 de pe toate ouăle din Moldova?

Într-adevăr, dacă vă uitați atent, indiferent de locul de unde le luați, sau prețul pe care îl achitați, marcajele la toate ouăle din Moldova încep cu cifra 3.
Sistemul european de marcaje pe ouă include 4 nivele, care denotă calitatea fermelor de ouă, mai bine zis – condițiile în care se află păsările.
Cifra 0 (sau litera O) denotă ferme ecologic certificate. E ușor de reținut O – Organic. La aceste ferme păsările au un spațiu în interior de minimum 1,667cm2 fiecare, și 4 metri pătrați afară, pentru păscut.

Cifra 1 înseamnă ”free range”, adică găini crescute în aer liber, la fermele unde păsările au fiecare un minim de 1,100 cm2 în interior și obligatoriu spațiu de păscut de 4 metri pătrați fiecare.

Cifra 2 înseamnă păsări de hală la sol, adică nu au acces afară, unde spațiul interior este de 1,100 cm2, și păsăsrile se pot cocoța, iar podeaua este ca minimum acoperită cu rumeguș de lemn.

Foto: Sputnic.md

Cifra 3 denotă păsări ținute doar în cuști/baterii, cu un spațiu de 750cm2 de pasăre. Multe țări din UE au interzis cuștile, deci ouăle cu marcajul 3 nu mai pot fi găsite, iar către 2025 se presupune că ele vor fi înterzise totalmente în UE.

Ce opțiuni avem noi în Moldova?
După cum scriam mai sus: ouă de casă de origine incertă, dacă le cumpărăm pe stradă, sau ouă de la fermele intensive cu marcajul 3.
Dacă vom avea ouă ecologice în Moldova (marcajul 3), sau măcar crescute la aer liber (marcajul 2), sau  de hală la sol (marcajul 1) depinde foarte mult de voința politică a autorităților naționale, care ar putea eșalona și interzice în timp practicile intensive de moment (marcajul 3). Acest lucru ar conduce la crearea unui preț mai real la ouă, din sisteme extensive de producere, la o cerere mai mare de ouă de la ferme de calitate și în timp – posibilitatea de a vinde ouă ecologic certificate. În cantități mai mici, dar cu o claritate asupra metodelor de creștere a hranei, de întreținere a păsărilor și de grijă față de Natură.

Photo by Enrico Mantegazza on Unsplash

Aceasta se va întîmpla și odată cu educarea consumatorului asupra conceptului Eco. Un produs eco nu înseamnă doar un produs superior din punct de vedere nutritiv. În primul și în primul rând asta înseamnă grijă profesională față de sol, față de păsări și animale, față de mediul înconjurător. Or din astea și rezultă produsele mai sănătoase pentru om. 

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei de informare și conștientizare a conceptului Eco pentru consumatori, prin intermediul mijloacelor mass-media. Campania este susținută de către People in Need Moldova cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare