Recent am filmat un video scurt despre condimentele de la ferma noastră din Anglia pe care le folosesc în bucătăria mea și am promis că voi continua tema pe blog, cu mai multe detalii.
Plantele aromate, sau ”medicinale”, cum ne mai place nouă să le dezmierdăm (eu nu insist niciodată asupra calităților terapeutice a produselor alimentare, pentru că sunt foarte puține dovezi științifice, iar calitățile culinare pentru mine sunt mult mai importante), deci plantele aromate abundă la o fermă ecologică, sau chiar în orice grădină îngrijită cu dragoste, și chiar în Natură, acolo unde este permis de le cules.

La noi la fermă avem de ales tot anul împrejur, dar primăvara ele sunt mai tinere și mai suave în arome și în gust. De asta poate ele se strâng primăvara, se usucă sau se congelează pentru restul anului. Noi le vindem preoponderent proaspete.
Nici despre ceaiuri nu voi scrie aici, căci este arhicunoscută tema, mai simplu – orice plantă aromată o puteți folosi ca infuzie cu apă fierbinte, iar efectul relaxant sau învigorant nu va întârzia.

Vreu să scriu despre folosirea lor în bucate savuroase, pentru că în opinia mea gospodinele din Moldova se limitează la mai puține arome (dafin, pătrunjel, mărar, țelină, piper).

Vezi aici rețetele mele.

Bouquet Garni

 

Bouquet Garni este o combinație clasică de ierburi aromate, folosit pe larg în bucătăria mediteraneană. Este un buchețel alcătuit din crenguțe de cimbru, pătrunjel și dafin. De obicei se leagă cu frunze de praz, iar în lipsa lor – cu ață și se lasă în castronul cu mâncare atât timp căt se gătește, pentru a extrage aromele. Se folosește cel mai mult în bucate din legume – tocane, sosuri, supe și bulion.

 

 

Herbs de Provence

O altă combinație clasică este Herbs de Provence – ”ierburi din provincie” sau ”de la țară” și  constă din busuioc, mărar, magheran (sau oregano), pătrunjel, rozmarin, tarhon și cimbru. Cel mai des acest mix îl găsim în stare uscată, mărunt tocat.

Comercianți noștri de la piața EcoLocal Farmers Market – ASW – îl oferă printre multe alte mixuri de mirodenii. Apropos, cutiile de sezon livrate la domiciliu EcoLocal LA CUTIE includ și condimente de la ASW.

 

 

 

Sare de Bugeac

De Paști, de exemplu, am livrat condimente pentru miel la cuptor. Iar unii clienți au primit mixul Sare de Bugeac.

Dacă aveți ocazia, încercați acest mix în stare proaspătă, mărunt tocat, folosit în bucate la cuptor sau la grătar, în salate, ghiveciuri sau supe în bază de tomate. Tarhon, apropos, sau ”iarba șamanilor” se vinde în Moldova mai rar, dar artizanii noștri Nadia Știrbu, Sergiu Țurcanu de la EcoVazon, ar putea sa-l aibă în oferta sa de primăvară.

Salvie

Tot Sergiu Țurcanu oferă salvie proaspătă. Cutiile Pascale de la EcoLocal includ o legătură de salvie cu cumbru proaspăt de la sera lui Sergiu.

Salvia e mai puțin folosită în Moldova. Dar încercați să o tocați mărunt și să o amestecați cu unt, după care îl consumați pe pâine proaspătă, sau în alte bucate. Puneți frunze de salvie ușor tocate în bucate la cuptor, în sosuri pentru paste sau în omletă.

Veți descoperi o lume subllimă a culinăriei de provincie!

Busuiocul,  mai mult cunoscut prin biserici, în stare uscată, are de fapt zeci de soiuri de tot felul de culori, dimensiuni și arome și este folosit permanent în bucătăria țărilor mediteranene. În ultimii ani și-a găsit un loc bine meritat și în bucătăriile urbane din Moldova. Folosiți-l în stare proaspătă în salate, sau presărat în farfuria cu supă fierbinte servită. Apropos, busuiocul tinde să crească rapid, și dacă aveți un surplus, congelați-l în porțiuni mici și folosiți-l de-alungul anului.

Menta rece. Ah! Preferata mea (după cimbru, probabil). Ca și busuiocul, se prezintă în zeci de soiuri, culori și arome, dar cea mai cea mai preferată pentru mine rămâne menta clasică – menta rece.

Dacă serviți miel de Paști, încercați să pregătiți un sos de mentă. Într-un mortar sau un vas adânc fărâmițați citeva crenguțe de mentă, cu un pic de sare, zahăr și oțet de mere, până obțineți o masă omogenă de un verde închis. Adăugați apă fierbinte până la consistența unui sos subțire și ajustați gustul cu sare sau zahăr, după plac. Serviți sosul într-o ceșcuță frumoasă, și încurajați mesenii să încerce o senzație nouă culinară.

Fără miel (ca și mine), folosiți menta în iaurt, cu fructe tocate, sau în salate de legume cu brânză de oi ”feta”. Poftă mare și un Paște luminos Vă doresc.
P.S. De altfel, încercați rețeta mea de Cocktail Nr 1, dar în acest sezon de primăvară omiteți castraveții și căpșunele dacă nu le aveți la îndemână.